Sicill-i Ahval Defterlerine göre Sivaslı devlet adamları
According to Sicilli Ahval defters statemen from Sivas
  1. Tez No: 732246
  2. Yazar: NESLİHAN EROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Sicill-i Ahval, Sicill-i Umumi, Memur, Sivas
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 442
Özet
Osmanlı Devleti'nde 1839-1876 yılları arasında birçok alanda birtakım değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklerin bazıları reform niteliğini taşımaktadır. Ancak II. Abdülhamid zamanına kadar yapılan düzenlemelerde memurların istihdamına ait herhangi bir belge tutulmamıştır. 5 Şubat 1879 tarihinde Sicil-i ahval komisyonun kurulmasıyla beraber devletin çeşitli kademlerinde görev yapan memurların durumlarını belirten ve bize bu dönem hakkında geniş bilgiler elde etmemizi sağlayan sicil defterleri tutulmaya başlanmıştır. Osmanlı devlet teşkilatında görev alan memurların, görevde bulundukları süre içerisindeki hal tercümelerinin, özel veya memuriyeti ile ilgili durumlarının kayıt olunmasına Sicill-i ahval, bu öz bilgilerin bulunduğu defterlere de Sicill-i Umumi defteri denilmektedir. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı'nın 1819-1896 yılları arasına ait 201 defterde tercüme-i hâl sahiplerinin isimleri, künyesi ve mahlası, babası memur ise rütbesi, bilinen bir kişi ise sülalesinin adı, göreve başlayış tarihi, tahsil durumu, liyakat ve ehliyet derecesi, azil, tayin ve muhakemeleri, gayrimüslim ise milletleri kaydedilmiştir. Sicill-i ahval defterlerinde 390 adet Sivaslı memur tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the Ottoman state, several changes took place in many fields between the years 1839-1876. Some of these changes carry a characteristic of reform. However, in the regulations completed until the time of Abdulhamid II, No documents containing any information have been kept about the employment of clerks. As coming towards the date of February 5, 1879, with the establishment of the Record Circumstance commission from this date on, registry books were started to be kept, indicating the status of the clerks working at various levels of the state and allowing us to obtain extensive information about the clerks of this period. The registry of the official translations, private or official status of the clerks working in the Ottoman state organization is called the Record Circumstance and the registry kept of these people is called the Record Public Book. In the Ottoman Archives of the Prime Ministry the names of a person's life history, tags and, nicknames; if the father is a clerk, his rank; if he is a known person, the name of the family; start date; education status; degree of merit and qualification; impeachment, appointment, and proceedings; if they are non-Muslims their nationality were recorded in 201 notebooks between the years 1819-1896. 390 officer of Sivas were identified in the Record Circumstance notebooks. Keyword: Ottoman, Record Circumstance, Record Public Book, Clerk, Sivas