Sezaryen uterotomi insizyonun 'baseball' veya tek kat kontinü kilitli süturasyon teknikleri ile kapatılması sonrası istmosel insidansi ve derinliğinin transvajinal ultrasonografi ile değerlendirilmesi: Randomize kontrollü çalışma
Evaluation of the incidence and depth of isthmocele with transvaginal ultrasonography after closure of the cesarean section uterotomy incision with 'baseball' or single-layer continuous locking suturing techniques: A randomized controlled trial
  1. Tez No: 700759
  2. Yazar: KAAN ERAY UZUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN BAHRİ DELİBAŞI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: sezaryen, istmosel, baseball, cesarean section, isthmocele, baseball
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Sezaryen, dünyada en sık yapılan majör abdominal cerrahidir. Sezaryen sonrası uterus skarının eksik iyileşmesi, obstetrik ve jinekolojik sonuçları olan bir komplikasyondur. Uterin skar defekti riskinin, önceki sezaryen doğumlarının sayısı ve uterotomi kapama yöntemi ile ilişkili olduğuna dair kanıtlar vardır. En çok uygulanan cerrahi girişim olmasına rağmen cerrahi teknikler konusunda fikir birliği yoktur, bu yüzden randomize çalışmalara ihtiyaç vardır. Sezaryen sonrası iki farklı uterotomi insizyon kapatma tekniğinin istmosel varlığı ve rezidüel myometrial kalınlık üzerine etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Çalışma üçlü-kör randomize prospektif paralel grup bir çalışma olarak dizayn edildi. 37 hafta üstü gebeliği olan, gebelik komplikasyonu olmayan ve ilk defa uterin cerrahi geçirecek olan gebe kadınlar çalışmaya dahil edildi. TOGÜ Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine sezaryen ile doğum için yatırılan 80 gebenin uterotomi onarımı sırasında, baseball süturasyon tekniği (n=40) ve tek kat kilitli kontinü süturasyon tekniği (n=40) kullanıldı. Sezaryen sonrası 12. haftada istmosel varlığı ve uterin skar dokunun rezidüel myometrial kalınlığı transvajinal sonografi ile değerlendirildi. Ek olarak teknikler hemostaz için ek sütur gerekliliği, operasyon süreleri, hemoglobin değişimi ve uterus ölçümleri açısından karşılaştırıldı. Baseball süturasyon tekniği azalmış istmosel varlığı, daha az hemostatik ek sütur ihtiyacı ve daha fazla rezidüel myometrial kalınlık ile ilişkili bulundu. Baseball süturasyon tekniğinin sezaryen operasyonu sırasında uterotomi onarımı için uygulanabilir olduğu ve kısa dönem komplikasyonlar açısından rutin kullanımda olan tek kat kilitli kontinü tekniğine göre üstün olduğu görüldü. Bulguların daha büyük ölçekli çalışmalarla desteklenmesine ve uzun dönem komplikasyonların yeni çalışmalarla değerlendirilmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Cesarean is the most commonly performed major abdominal surgery in the world. Impaired healing of the uterus after cesarean is a complication with obstetric and gynecological consequences. Evidence suggests that the number of previous cesarean and closure method of uterotomy are related with the risk of developing a uterine scar defect. Even though it is the most applied surgical intervention, there is no consensus on surgical techniques, thus randomized studies are needed. We aimed to evaluate the effects of two different uterotomy closure techniques on the presence of isthmocele and residual myometrial thickness after cesarean. The study was designed as a triple blind randomized parallel group trial. Pregnant women that over 37 weeks, had no pregnancy complications and going to undergo uterine surgery for the first time were included in the study. Baseball suturing technique (n=40) and single-layer locked continuous suturing technique (n=40) were used during the uterotomy repair of 80 pregnant women who were admitted to the TOGÜ Obstetrics and Gynecology Clinic for cesarean delivery. The presence of isthmocele and the residual myometrial thickness of the uterine scar tissue at 12 weeks after cesarean section were evaluated by transvaginal sonography. In addition, techniques were compared in terms of additional hemostatic suture requirement, operation times, hemoglobin change and uterine measurements. The baseball suturing technique was associated with reduced presence of isthmocele, less need for additional hemostatic sutures, and greater residual myometrial thickness. It was seen that the Baseball suture technique can be applied for uterotomy repair during cesarean section and is superior to the routinely used single layer locked continuous technique in terms of short-term complications. The findings need further evaluations of long-term complications and to be supported by larger scale studies.