Vergi ve yatırım açısından İbn Haldun, Adam Smith ve Arthur Laffer Karşılaştırması
Comparıson of Ibn Khaldun, Adam Smith And Arthur Laffer in terms of tax and investment
  1. Tez No: 700814
  2. Yazar: ŞEYMA GÜLAS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, Yatırım, İbn Haldun, Adam Smith, Arthur Betz Laffer, Mukaddime, Ulusların Zenginliği, Laffer Eğrisi, Tax, Investment, Ibn Khaldun, Adam Smith, Arthur Betz Laffer, Muqaddimah, The Wealth of Nations, Laffer Curve
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finansı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Finans ve Katılım Bankacılığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Post-pozitivist bir tutum ve nitel metot ile hazırlanan çalışmanın amacı İbn Haldun, Adam Smith ve Arthur Betz Laffer'in vergi ve yatırıma dair görüşlerini karşılaştırmaktır. Çalışmada, alanda yazılmış eserler incelenerek vergi ve yatırım kavramlarının birbirini nasıl etkilediğine yer verilmiştir. Vergiyi teorik olarak açıklayan bazı kavramlar ve verginin tarih boyunca farklı iktisat okulları tarafından nasıl yorumlandığı hususuna tez çalışmasının ikinci bölümünde yer verilmiştir. Ayrıca yatırıma dair kavramlar teorik açıdan incelenmiştir. Daha sonra vergi ve yatırım ilişkisinin nasıl olduğu teorik çerçevede ele alınmıştır. İbn Haldun ve Adam Smith'in iktisada dair görüşlerinin daha iyi anlaşılması amacıyla emek-değer teorisi açıklanmıştır. İbn Haldun 14. yüzyılın değerli ekonomist ve filozoflarından biri olarak tanınmıştır. Tez çalışmasının üçüncü bölümünde, İbn Haldun'un iktisada dair görüşleri ele alınırken“Mukaddime”adlı eserinden faydalanılmıştır. Bununla birlikte, İbn Haldun'dan yüzyıllar sonra ekonomi alanında çalışmalar yapan Adam Smith'in vergi ve yatırıma dair görüşleri incelenirken“Ulusların Zenginliği”adlı eserinden faydalanılmıştır. Ayrıca literatürde“Laffer Eğrisi”ile yer alan Arthur Betz Laffer'in vergi teorisini ortaya koyarken İbn Haldun'un vergi teorisinden esinlendiği hususu işlenmiştir. Tez çalışmamızın dördüncü ve son bölümünde İbn Haldun, Adam Smith ve Arthur Laffer'in vergi ve yatırım teorileri arasında benzerlik ve farklılıkların neler olduğu tespit edilmiştir. İbn Haldun'un Adam Smith ve Arthur Betz Laffer'e kıyasla daha az eleştirilen ve daha kapsamlı vergi teorisi ortaya koyduğu kanısına varılmıştır. İbn Haldun'un toplum refahını bireysel çıkarların üstünde tutan, devlet otoritesinin halkın refahı için çalışması gerektiğini öğütleyen, üretim ve yatırım yoluyla ekonominin daha canlı ve sürdürülebilir olduğunu savunmuştur. İbn Haldun'un vergilerin daha düşük oranlı olmasının hem bireylere hem de devlete daha faydalı olacağını ilk defa ortaya koyan bir iktisadi düşünür olduğu tez çalışmasında ayrıntılı bir biçimde açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was prepared with a post-positivist attitude and qualitative method is to compare the views of Ibn Khaldun, Adam Smith and Arthur Betz Laffer on tax and investment. In the study, by examining the sources written in the field, how tax and investment concepts affect each other is explained. Some concepts that explain tax theoretically and how different economics schools have interpreted tax throughout history are explained in the second part of the thesis. In addition, the concepts of investment have been examined theoretically. Then, the relationship between tax and investment has been written in a theoretical framework. To better understand Ibn Khaldun and Adam Smith's views on economics, the labour-value theory has been explained. Ibn Khaldun was recognized as one of the valuable economists and philosophers of the 14th century. In the third part of the thesis, Ibn Khaldun's book named“Muqaddimah”was used while discussing his views on economics. However, while analysing the views on tax and investment of Adam Smith, who worked in the field of economics centuries after Ibn Khaldun, his book named“The Wealth of Nations”was used. Also, while putting forth the tax theory of Arthur Betz Laffer, which is included with the“Laffer Curve”in the literature, it is mentioned that Laffer was inspired by Ibn Khaldun's tax theory. In the fourth and last part of our thesis, the similarities and differences between the tax and investment theories of Ibn Khaldun, Adam Smith and Arthur Laffer have been determined. It has been concluded that Ibn Khaldun put forward a less criticized and more comprehensive tax theory compared to Adam Smith and Arthur Betz Laffer. It has been explained in detail in the thesis that Ibn Khaldun is an economic thinker who defends that importance of putting the welfare of society above individual interests, advised that the state authority should work for the people's welfare. He said that the economy would be more vibrant and sustainable through production and investment. It was explained in detail in the thesis that Ibn Khaldun is an economic thinker who first revealed that the lower rate of taxes would be more beneficial to both individuals and the state.