Güç mücadelesi bağlamında teo-strateji ve unsurları
In the context of power struggle theo-strategy and its components
- Tez No: 700826
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN GÜNGÖR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Religion, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Din, Güç Mücadelesi, Sosyolojik Müdahale, Teo-Sosyolojik Müdahale, Teo-Strateji, Power Struggle, Religion, Sociological Intervention, Theo-Sociological Intervention, Theo-Strategy
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Din ve Felsefe Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Bu tezde güç mücadelesi olgusu etrafında güç-din-toplum ilişkisi, güç olgusunun anlamındaki değişmeye, tarihsel ve sosyolojik arka plana değinmek suretiyle ele alınmıştır. Böylece, güç mücadelesinin sosyolojik müdahale boyutu üzerinden özellikle dini ve sosyolojiyi ilgilendiren Teo-sosyolojik ve Teo-stratejik tarafına odaklanılmıştır. Bu şekilde güç mücadelesinin önemli bir unsuru olan dinin; gündelik yaşamdan politikaya, politikadan ekonomiye, ekonomiden uluslararası ilişkilere ve tarihe kadar olan ilişki ağı içerisinde stratejik pencereden de yorumlanması amaçlanmıştır. Disiplinler arası bir yaklaşıma uygun olarak nitel yöntemin doküman analizi tekniğini kullanmak suretiyle yeteri miktarda kaynak taranmış, anlamlandırılmış ve analiz edilmiştir. İslam toplumlarında gerçekleştirilen Teo-Stratejilerin özellikle Selefi zihniyeti temel alan örgütler üzerinden yapıldığına dikkat çekilerek, problem yapı-söküm yaklaşımının“Merkezin Yokluğu”fikrinden de yararlanmıştır. Dinin bir inananına sağladığı psikolojik motivasyonun dışında güç mücadelelerinde sosyolojik müdahalenin bir aracı ve Teo-stratejik olarak kullanıldığı ortaya konulmuştur. Yine gerçekliğin, güçler mücadelesinde tarihten bugüne ne şekilde dönüştürülebildiğini, kavramların ne şekilde istismar edildiğini gösterme adına, insanların doğal bir özelliği olan tanımlama, adlandırma, yorumlama özelliklerinin en önemli uygulama alanı olduğuna vurgu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, power-religion and society relation around the power struggle phenomenon is discussed by touching on the change of the meaning of power phenomenon and also its historical and sociological background. Thus, it is focused on the Theo-strategical and Theo-sociological side, especially related to religion and sociology, in terms of the sociological intervention of power struggle. In this way it is aimed to interpret the religion, which is an important element of power struggle, by a strategic look within its connection from daily life to economy, politics, International relations and history. In accordance with an interdisciplinary approach, sufficient amount of source is scanned, explained and analyzed by using document analysis method. Attention has been drawn to Theo-strategies of Islamic societies carried especially through the Salafi mentality based organizations. Also it has been benefited from absence of center thought of problem deconstruction approach. Apart from the psychological motivation provided to believers, it has been revealed that religion could be used as a means of Theo-strategical and sociological intervention on power struggles. Once again, it has been stressed that it is the most important implementation area of the natural features of human being such as describing, naming and explicating features to show how the actuality could change from past to present on the power struggle and how the terms were misused.