Akut miyeloid lösemili hastalarda pd1/pdl1 ifadesi ve klinik önemi
Pd/pdl1 expression and its clinical relevance in patients with acute myeloid leukemia
- Tez No: 700827
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL GÜRKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: AML, PD1, PDL1, prognosis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Giriş ve Amaç: AML; kemik iliğindeki miyeloid öncü hücrelerin proliferasyonu ve birikimi ile karakterize klonal bir hastalıktır. Akut myeloid lösemili hastalarda PD1/PDL1'in yüksek oranda ifadesinin kötü prognostik olduğu bazı çalışmalarda bildirilmiştir. PD1/PDL1 mekanizmasının blokajı, inhibe edilmiş T hücrelerini yeniden aktive ederek antitümör immün yanıtını arttırmaktadır. Bu çalışmada AML tanılı hastaların kemik iliği örneklerinde PD1 ve PDL1 ifadesini belirleyerek bu verilerin prognostik önemini değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmamızda PD1/PDL1 ifadesinin klinik ve laboratuar parametreleri ile ilişkisi analiz edildi. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza Mart 2009-Eylül 2018 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalına başvuran 99 AML hastası dahil edildi. Hastaların rutin tetkiklerinin yanı sıra akım sitometri ve genetik testleri kaydedildi. İmmünohistokimyasal boyama için polilisinli lamlara alınan kemik iliği biyopsi örneklerine PD1 ve PD L1 uygulandı. Bu uygulamada Ventana marka BenchMark XT model otomatik immünohistokimya boyama cihazı kullanıldı. Bulgular: Hastalarımızın 89'unda de-novo AML, % 11'inde ise sekonder AML saptanmıştır. Hastaların 49'u kadın 50'si erkektir. Hastalarının yaş ortalaması 51±1,67'dir. İndüksiyon tedavisi ile remisyona girmeyen hastalar remisyonda olan hastalara göre ileri yaştaydı (p0,05). Sonuç: İstatiksel olarak anlamlı sayıda olmamakla beraber PD1/PDL1 boyanması görülmüştür. AML hastalarında kontrol noktası inhibitörleri için prospektif akım sitometrisi ve immunohistokimya ile yapılan daha fazla sayıda hastayı içeren ileri çalışmalar gerekmektedir. Anahtar kelimeler; AML, PD1, PDL1, prognoz
Özet (Çeviri)
Objective: AML; is a clonal disease characterized by the proliferation and accumulation of myeloid precursor cells in the bone marrow. Some studies have reported that high rate of PD1/PDL1 expression is poor prognostic in patients with acute myeloid leukemia. Blocking of the PD1/PDL1 mechanism increases the antitumor immune response by reactivating T cells. In this study, we aimed to evaluate the prognostic significance of PD1 and PDL1 expression in bone marrow samples of patients with AML. In our study, the relation of PD1/PDL1 expression with clinical and laboratory parameters was analyzed. Materials and Methods: In this study, 99 patients with AML referred to our Hematology Department of Çukurova University Hospital between March 2009 and September 2018 were included. Bone marrow aspiration and biopsies were examined and the diagnosis was made according to WHO criteria. Bone marrow biopsy material and peripheral blood samples taken during diagnosis were examined. For immunohistochemical staining, polysilicate slides were treated with PD-1 and PD-L1. In this application, Ventana brand BenchMark XT model automatic immunohistochemistry staining device was used. Results: In our study, % 89 of randomly selected AML patients had de novo AML and %11 had secondary AML. Of the patients, 49 were women and 50 were men. The mean age of all patients was 51±1.67.Patients who were not in remission with induction therapy were older than patients in remission (p0.05) . Conclusion: Our data did not demonstrate a clinically relevant correlation with regard to PD1 / PDL1 expression in patients with AML. Further studies involving more patients with acute myeloid leukemia patients with prospective flow cytometry and immunohistochemistry for control point inhibitors are required.