Anne babaların çocukluk dönemi aşılarına yönelik bilgi tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of parents 'information attitude and behavior towards childhood immunizations
- Tez No: 701015
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk dönemi aşıları, Bilgi, Tutum, Davranış, Childhood vaccines, Knowledge, Attitude, Behavıor
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Araştırma, anne babaların çocukluk dönemi aşılarına yönelik bilgi, tutum ve davranışlarını değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma kapsamına Zonguldak ilinde yaşayan 547 anne baba alınmıştır. Araştırmada, verilerin toplanmasında anne babaların sosyo-demografik özellikleri ve çocukluk dönemi aşıları hakkında bilgi düzeyini saptamaya yönelik Tanıtıcı Bilgi Formu ile Aşı Güvenilirlik Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen bulguların değerlendirilmesi için SPSS 20.0 paket programı kullanılmıştır. Anne babaların %92.5' inin çocuklarının aşılarını düzenli yaptırdığı belirlenmiştir. Anne babaların Aşı Güvenirliği Ölçeği puan ortalamalarının yarar alt boyutu için 32.35±8.02, zarar alt boyutu için 7.07±5.74, güven alt boyutu için 16.75±4.25 ve ölçekten alınan toplam puan ortalamasının 56.17±17.97 olduğu görülmüştür. Ölçek alt boyut ve toplam puan ortalamalarının anne-baba olma, çocukların aşılarını düzenli yaptırma durumlarına göre farklılaştığı görülmektedir (p0.05).
Özet (Çeviri)
This research examines determination of parents' knowledge, attitude, practice towards children's vaccination, descriptively. 547 parents inhabiting in Zonguldak participated in the research. Parents' socio-demographic variables, questionnaire-based on determining parents' level of knowledge on vaccination, the Vaccination Confidence Scales are used for the data collection. SPSS Statistics 20.0 Programme is used for analysing the survey data. Of the parents, 92.5% answered yes the question of following the vaccination schedule on time. Parents' answers are as follows: 32.35±8.02 for the benefit sub-dimension, 7.07±5.74 for the obstacle sub-dimension, 16.75±4.25 for the self-confidence sub-dimension and total point average was 56.17±17.97. Sub-dimensions and total point averages were determined to differ according to being a parent, following the vaccination schedule (p0.05).