Sivil havacılık sektöründe ISO Kalite Yönetim sistemlerinin uygulanması : COVID-19 pandemi sürecine yönelik örnek bir çalışma
Implementation of ISO Quality Management systems in the civil aviation sector: A Case Study for the COVID-19 pandemic process
- Tez No: 701020
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SITKI SAYGILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Ulaşım, İşletme, Civil Aviation, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sivil Havacılık, Kalite Yönetim Sistemleri, COVID-19, Süreç İyileştirme Çalışmaları, Civil Aviation, Quality Management Systems, COVID-19, Process Improvement Studies
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma, sivil havacılık sektöründe gerçekleştirilen ISO kalite yönetim sistemleri uygulamalarını ve Covid-19 pandemi sürecinin, sivil havacılık sektöründe şirketlerin iş süreçlerinde ortaya çıkardığı olumsuz etkiyi önlemeye yönelik bir havayolu şirketinin ISO kalite yönetim sistemleri kılavuzluğunda uyguladığı düzeltici faaliyetleri ve sonuçlarını kapsamaktadır. Çalışma konusu belirlenmeden önce literatür taraması yapılmış ve salgın gibi olağan üstü durumlarda havayolu taşımacılığında süreç yönetimi ile ilgili bir çalışma yapılmasının literatüre katkı sağlayacağı düşünülmüştür. Bu çerçevede bir havayolu taşımacılığı şirketinin ISO Kalite Yönetim Sistemlerini şirket iş süreçlerinde uygulaması ile pandemiden kaynaklanan problemlerin çözümüne yönelik nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması yapılmıştır. Çalışmanın sonuçlarında gerçekleştirilen uygulamaların şirketin iş süreçlerinde pandemiden kaynaklanan problemlerin çözümünü kolaylaştırdığı ve ticari beklentilere uygun sürdürülebilirliğin sağlandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study covers the ISO quality management systems practices carried out in the civil aviation sector and the corrective actions and results of an airline company implemented under the ISO quality management systems guidance to prevent the negative impact of the Covid-19 pandemic process on the business processes of companies in the civil aviation sector. Before determining the subject of the study, a literature review was made and it was thought that a study on air transport process management in extraordinary situations such as epidemics would contribute to the literature. In this context, a case study, one of the qualitative research methods, was conducted for the implementation of ISO Quality Management Systems in the business processes of an airline transport company and for solving the problems arising from the pandemic. In the results of the study, it has been seen that the applications made in the company's business processes facilitate the solution of the problems arising from the pandemic and that the sustainability in accordance with commercial expectations in the business processes is provided.