Siber suç farkındalık ölçeği geliştirme: Geçerlik ve güvenirlik çalışması
Development of cybercrime awareness scale (CAS): Validity and reliability study
  1. Tez No: 701260
  2. Yazar: ERSİN ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ARPACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İletişim Bilimleri, Education and Training, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Siber Suç, Siber Suç Farkındalık Ölçeği, Ölçek Geliştirme, Cybercrime, Cybercrime Awareness Scale, Scale Development
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Siber suçlar, siber saldırı ve tehditlere bağlı olarak günden güne artış göstermektedir. Böyle bir artıştan dolayı dışardan gelecek her türlü siber saldırı ve tehditlere karşı gereken güvenlik önlemleri hem bireysel hem de kurumsal olarak alınması gerekmektedir. Bu tez bireylerin siber suç farkındalık düzeylerini belirlemede kullanılacak geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, bireylerin siber suç farkındalık düzeylerini belirlemeye yönelik“siber suç farkındalık ölçeği”adı verilen bir ölçme aracı geliştirilmiş ve psikometrik özellikleri test edilmiştir. Bu çalışmanın örneklemini Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinde öğrenim gören 994 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Birinci çalışma toplam 500 (294 kadın, 206 erkek) katılımcıdan oluşmaktadır. Birinci çalışmada ölçeğin faktör yapısı açımlayıcı faktör analizi (AFA) ile test edilmiştir. AFA sonuçları üç faktörlü bir yapı ortaya koymuştur ve ölçeğin tamamı için Cronbach alfa iç tutarlık kat sayısı .97 olarak bulunmuştur. İkinci çalışmanın örneklemi toplam 494 (281 kadın ve 213 erkek) katılımcıdan oluşmaktadır. İkinci çalışmada, doğrulayıcı faktör analizi gerçekleştirilerek üç faktörlü yapının (siber ortamda yer alan suçlar, siber ortama ve kişisel verilere yönelik suçlar ve gizlilik ve güvenlik) verilerle iyi uyum gösterip göstermediği incelenmiştir. Sonuçlar geliştirilen ölçme aracının bireylerin siber suç farkındalık düzeylerini ölçmede kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Cybercrimes increase day by day based on cyber-attacks and threats. Due to such an increase, required security precautions against all kinds of cyber-attacks and threats should be taken by both individuals and organizations. This thesis aims to develop a valid and reliable measurement tool to be used in determining the cybercrime awareness level of individuals. Accordingly, a measurement tool named“cybercrime awareness scale”has been developed to determine the cybercrime awareness level of individuals and psychometric properties have been tested. The sample of this study consists of 994 undergraduate students studying at Tokat Gaziosmanpaşa University. The first study included a total of 500 respondents (294 female, 206 male). In the first study, factor structure of the scale has been tested with exploratory factor analysis (EFA). The EFA results revealed a three-factor structure, and the Cronbach alpha internal consistency coefficient of the total scale has been found as .97. The sample of the second study, consisted of 494 respondents (281 female and 213 male). In the second study, a confirmatory factor analysis was performed to investigate whether the three-factor structure (crimes in cyberspace, crimes against cyberspace and personal data, and privacy and security) has a good fit with the data or not. The results indicated that the developed measurement tool is a valid and reliable scale that can be used to measure individuals' cybercrime awareness level.