Garib-nâme'de aşk metaforu
Love metaphor in Garib-name
  1. Tez No: 701261
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM GEMİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET NAİM ÇİÇEKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Anadolu Türkçesi, Âşık Paşa, Garib-nâme, bilişsel dil bilimi, bilişsel anlam bilimi, metafor, çağdaş metafor teorisi, aşk metaforu, Old Anatolian Turkish, Âşık Paşa, Garib-nâme, cognitive linguistics, cognitive semantics, metaphor, contemporary theory of metaphor, love metaphor
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışmada, George Lakoff ve Mark Johnson tarafından ortaya atılan çağdaş metafor teorisinden hareketle, Eski Anadolu Türkçesi dönemine ait bir mesnevi olan Garib-nâme'nin Süleymaniye Lâleli nüshasının birinci cildindeki aşk metaforları incelenmiştir. Bu tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel olarak çalışmanın teorik çerçevesi ortaya konmuş, metafor terimi ve çağdaş metafor teorisi açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde Eski Anadolu Türkçesi dönemi, Âşık Paşa ve Garib-nâme hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde Garib-nâme'nin ilk cildinde tespit edilen aşk metaforları başlıklar halinde ele alınmış ve her metafor türü için örnekler verilmiştir. İnceleme sonucunda çağdaş metafor teorisinin Eski Anadolu Türkçesi metinleri üzerinde de uygulanmasının mümkün olduğu görülmüştür. Garib-nâme'nin ilk cildinde en çok kullanılan aşk metaforlarının sırayla AŞK CANLI BİR ORGANİZMADIR, AŞK BİR NESNEDİR, AŞK KAPTIR, AŞK ATEŞTİR, AŞK YOLDUR ve AŞK FİZİKSEL BİR GÜÇTÜR metaforları olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, based on the contemporary theory of metaphor put forward by George Lakoff and Mark Johnson, the love metaphors in the first volume of the Süleymaniye Lâleli copy of Garib-nâme, a masnavi from the Old Anatolian Turkish period, were examined. This thesis consists of three chapters. In the first chapter, the theoretical framework of the study was presented in general, the term metaphor and contemporary theory of metaphor were tried to be explained. In the second part, information was given about the Old Anatolian Turkish period, Âşık Paşa and Garib-nâme. In the third chapter, the love metaphors identified in the first volume of Garib-nâme were discussed under headings and examples were given for each metaphor type. As a result of the examination, it has been seen that it is possible to apply the contemporary theory of metaphor to the Old Anatolian Turkish texts. It has been determined that the most frequently used love metaphors in the first volume of Garib-nâme are respectively LOVE IS A LIVING ORGANISM, LOVE IS AN OBJECT, LOVE IS CONTAINER, LOVE IS FIRE, LOVE IS WAY and LOVE IS A PHYSICAL FORCE.