Kelime öğreniminde haptik uygulamaların kullanılması
Using haptic applications in word learning
- Tez No: 701308
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RIZA İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mekatronik Mühendisliği, Mechatronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Haptik, Vibrotaktil Ekran, Konuşma Tanıma, MFCC, DTW, Haptic, Vibrotactile Display, Speech Processing, MFCC, DTW
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Haptik özellikli cihazlar gün geçtikçe yaşantımıza daha çok dahil olmakta ve bu teknolojiler ile insan yaşantısı daha da konforlu hale gelmektedir. Bu tezini ana amacı ikinci bir dili öğrenirken zor bir süreç olan yabancı kelimelerin doğru telaffuzu aşamasında baş parmak haricindeki parmaklara uygulanan sekiz adet titreşim motorundan oluşan vibrotaktil ekrana sahip bir haptik cihaz kullanmanın doğru kelime telaffuzunu öğrenme sürecine olan etkilerini incelemektir. Birinci ve ikinci bölümlerde öncelikle insan doğasından ilham bulan haptik teknolojilerin ve konuşma tanıma sitemlerinin genel hatları incelenecektir. Üçüncü bölümde konuşma tanımada kullanılan ve insan kulağının duyma özelliklerini modelleyen MFCC tekniği ile oluşturulan özellik vektörleri dördüncü bölümde anlatılan DTW sınıflandırma tekniği ile referans ve konuşmacı sesinin birbirlerine benzerlik oranı tespit edilecektir. Benzerlik oranı bilgilerden oluşturulan haptik sinyallerine göre titreşen titreşim motorlarını yönetmek için kullanılan PWM tekniğinden ve haptik sinyallerin iletimi için kullanılan I²C haberleşme yönteminden sırası ile beş ve altıncı bölümlerde bahsedilecektir. Yedinci bölümde ise donanımsal ve bilgisayar arayüzü açısından haptik cihaz tasarımından bahsedildikten sonra sekizinci bölümde tasarladığımız haptik cihazın kullanımı hakkındaki yorumlarımız ve önerilerimiz anlatılacaktır.
Özet (Çeviri)
Haptic devices are becoming more and more involved in our lives day by day, and human life becomes more comfortable with these technologies. The main purpose of this thesis is to examine the effects of haptic device with a vibrotactile screen which consists of eight vibration motors applied to the fingers other than the thumb while the learning process on right pronunciation of foreign word. In the first and second chapters, the general lines of haptic technologies and speech recognition systems inspired by human nature will be examined. In the third section the feature vectors created by the MFCC technique which is used in speech recognition and models the hearing characteristics of the human ear are used in the fourth section by using the DTW classification technique to determine the similarity ratio of the reference and speaker voice. The PWM technique used to manage the vibrating vibration motors according to the haptic signals formed from the similarity information and the I²C communication method which used for the transmission of the haptic signals will be mentioned in the fifth and sixth sections, respectively. In the seventh chapter, after mentioning the haptic device design in terms of hardware and computer interface, our comments and suggestions about the use of the haptic device we designed will be explained in the eighth chapter.