Students' perceptions of mobile dictionary applications in learning vocabulary
Öğrencilerin kelime öğreniminde mobil sözlük uygulamalarına ilişkin algıları
- Tez No: 786572
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERRA ABBASOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Teknolojisi, Basılı Sözlükler, Mobil Sözlükler, Educational Technology, Printed Dictionaries, Mobile Dictionaries
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Kelime çalışması yabancı dil öğreniminde her zaman önemli olmuştur çünkü kelime bilgisi bir dili öğrenip o dilde üretim yapabilmek için en önemli yapı taşlarından biridir. Bu sebeple, yıllar boyu bu alanda uzmanlar çeşitli teknikler üretmiş farklı yöntemlere başvurmuştur. Teknolojik ilerlemenin eğitim alanındaki yetkinliği göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür ve bu sayede eski usul eğitim sistemi yerini yeni teknik donanımla teknolojik olarak ilerlemiş bir sisteme bırakmıştır. Bu durumda yeni kullanımları ve uygulamalarıyla öne çıkan mobil sözlüklerle birlikte basılı sözlükler de önemini yitirmiştir. Bu çalışma basılı sözlükler yerine daha yaygın kullanılan mobil sözlüklere öğrencilerin bakış açısını araştırmayı hedeflemektedir. Öğrencilerin kelime öğreniminde mobil sözlük kullanımı hakkındaki düşüncelerini araştıran bu çalışma için 2023 yılı başında, Ankara'da oldukça etkin olan bir dil kursunda, farklı seviyelerde İngilizce öğrenim gören toplam 12 öğrenciden nitel veri toplanmıştır. Öğrencilerin mobil sözlük kullanımına karşı olan tutumunu ölçmek amacıyla toplanan nitel veri için öğrencilere yarı yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanmıştır. Bu görüşme tekniğinde bulunan 6 adet açık uçlu soru öğrencilere yüz yüze sorulmuş ve öğrencilerin verdikleri cevaplar önce ses kaydı ile kayıt altına alınmış ve ardından cevaplar yazılı metin halinde hazırlanmıştır. Elde edilen bu veri öncelikle kodlama tekniği ile kategorilere ayrılmış ve İçerik Analizi Metodu kullanılarak yorumlanmıştır. Yorumların sonuçlarından elde edilen bilgiye göre, kelime öğreniminde öğrencilerin genel olarak mobil sözlük kullanımına karşı tutumlarının olumlu olduğu sorulara verdikleri olumlu yanıtlarla tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Vocabulary study has always been important in foreign language learning since vocabulary is one of the most important building blocks to learn a language and produce it. For this reason, over the years, experts in this field have searched for various techniques and applied different methods. The competence of technological progress in the field of education is so huge that it is impossible to ignore, and thus, the old-style education system has left its place to a technologically advanced system with new technical equipment. In this case, printed dictionaries have lost their importance along with mobile dictionaries that come to the fore with their new uses and applications. This study aims to investigate students' perspectives on mobile dictionaries, which are more commonly used instead of printed dictionaries. For this study, which investigates students' perceptions on the use of mobile dictionaries in vocabulary learning, qualitative data were collected from a total of 12 students studying English at different levels in a very active language course in Ankara in the first month of 2023. Semi-structured interview technique was applied to the students for the qualitative data collected in order to measure the students' attitudes towards mobile dictionary use. 6 open-ended questions in this interview technique were asked to the students face to face and the answers given by the students were first recorded with audio recording, and then the answers were prepared in written text. The data obtained was first categorized by coding technique and interpreted using Content Analysis Method. According to the information obtained from the results of students' positive responses to the interview questions, it was determined that the students' attitudes towards the use of mobile dictionary in vocabulary learning were generally positive.