Yetişkin bireylerde romantik ilişki doyumunun duyarlı sevgi ve yaşamın anlamı değişkenlerine göre incelenmesi
An analysis of romantic relationship satisfaction in adults according to compassionate love and meaning in life variables
- Tez No: 701333
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DURMUŞ ÜMMET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Romantik İlişki Doyumu, Duyarlı Sevgi, Yaşam Anlamı, Romantic Relationship Satisfaction, Compassionate Love, Meaning in Life
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tezin amacı, yetişkinlerde romantik ilişki doyumunun duyarlı sevgi ve yaşamın anlamı değişkenlerine göre incelenmesidir. Ayrıca, bu değişkenlerin demografik özelliklere göre nasıl değişim gösterdiğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile belirlenen toplam 436 yetişkin birey oluşturmaktadır. Araştırma İlişkisel Tarama Modeli ile kurgulanmıştır. Araştırmada, veri toplama araçları olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Duyarlı Sevgi Ölçeği (DSÖ)”,“Yaşam Anlamı Ölçeği”ve“İlişki Doyumu Ölçeği – İDÖ”kullanılmıştır. Verilerin analizinde pearson korelasyon analizi, tek yönlü anova, bağımsız gruplar t-testi ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda romantik ilişki doyumunun mevcut anlam alt boyutu ile arasında pozitif; aranan anlam alt boyutu ile arasında negatif yönde ve anlamlı düzeyde bir korelasyon olduğu belirlenmiştir. Yaşam anlamı mevcut anlam alt boyut puanlarının pozitif yönde; aranan anlam alt boyut puanlarının negatif yönde romantik ilişki doyumu puanlarının anlamlı yordayıcısı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this dissertation is to examine romantic relationship satisfaction in adults according to compassionate love and meaning of life variables. In addition, it was aimed to determine how these variables changed according to demographic characteristics. The sample of the study consists of 436 adults determined by convenience sampling method. The research was designed with the Relational Screening Model. In the research,“Personal Information Form”,“Compassionate Love Questionnaire (CLQ)”, Meaning in Life Questionnaire, and“Relationship Assessment Scale (RAS)”were used as data collection tools. Pearson correlation analysis, one way anova, independent groups t-test and multiple linear regression analysis were used in the analysis of the data. As a result, there was a positive relationship between romantic relationship satisfaction and current meaning sub-dimension. It was also determined that there was a negative and significant correlation between the sought meaning sub-dimension and romantic relationship satisfaction.