Romantik ilişkisi olan bireylerde duygusal bağımlılık düzeyinin yordayıcılarının incelenmesi
Investigation of the predictions of emotional addiction level in individuals with romantic relationship
- Tez No: 795788
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK İNCE ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ayrılma anksiyetesi, Benlik saygısı, Duygusal bağımlılık, Duygu düzenleme, İlişki doyumu, Seperation anxiety, Self esteem, Emotional dependency, Emotion regulation, Relationship satisfaction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
İnsanlar doğaları gereği, diğer insanlarla yakın ilişki içerisinde olmayı isterler. Bu istekleri ve arzuları doğrultusunda romantik ilişki yaşamaktadırlar. Ancak bazı insanların romantik ilişkiyi sadece sevme duygusuyla yaşamadıkları, kendi olumsuz duygularını ve kaygılarını bastırmak için partnerine karşı bağımlılık geliştirdikleri görülmektedir. Böylece kişilerin sağlıksız olsa dahi ilişkiyi sürdürdükleri ve hayatlarının olumsuz etkilendiği göz önünde bulundurularak, duygusal bağımlılığı ortaya çıkarması olası faktörleri incelemek gelecek araştırmalar ve klinik uygulamalar için önemli bir adım olacaktır. Bu bağlamda, çalışmada benlik saygısı, kişilerarası duygu düzenleme becerileri, yetişkin ayrılma anksiyetesi ve ilişki doyumunun romantik ilişkide duygusal bağımlılık düzeyini yordama düzeyinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya romantik ilişkisi olan 413 kişi (237 kadın ve 176 erkek) katılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 33.78 (SS= 10.31) olarak bulunmuştur. Katılımcılara online platformda doldurulmak üzere, Sosyodemografik Bilgi Formu, Duygusal Bağımlılık Ölçeği, İki Boyutlu Benlik Saygısı Ölçeği, Kişilerarası Duygu Düzenleme Ölçeği, Yetişkin Ayrılma Anksiyetesi Anketi ve İlişki Değerlendirme Ölçeği verilmiştir. Analiz sonucuna göre, duygusal bağımlılık, kişilerarası duygu düzenleme ve alt boyutları ile pozitif yönde, ilişki doyumu ile pozitif yönde ve yetişkin ayrılma anksiyetesi ile negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ilişkili olduğu saptanmıştır. Regresyon analizi sonucuna göre, yetişkin ayrılma anksiyetesi ve ilişki doyumunun duygusal bağımlılığı istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yordadığı bulunmuştur. Duygusal bağımlılığın gelişmesinde ayrılma anksiyetesi ve ilişki doyumu düzeyinin etkisi olabileceği sonucuna varılmıştır. Kadınların kişilerarası duygu düzenleme alt boyutlarından olumlu duyguları arttırma, ilişki doyumu ve ilişki süresi istatistiksel olarak anlamlı şekilde erkeklerden daha yüksek bulunmuştur. Her iki cinsiyet için de ayrılma anksiyetesi ve ilişki doyumu duygusal bağımlılığı istatiksel olarak anlamlı düzeyde yordamaktayken; kadınlarda duygu düzenleme becerilerinden bakış açısı edinme alt boyutu da duygusal bağımlılığı istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yordamaktadır. Sonuç olarak, bu çalışmanın bulgularının işlevsiz olan duygusal bağımlılık yerine sağlıklı ve işlevsel bir ilişki kurabilmek için yürütülecek klinik uygulamalara önemli bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
People naturally want to be in close contact with others. In line with these wishes and desires, they have a romantic relationship. However, it is seen that some people do not live a romantic relationship only with the feeling of love, they develop an addiction to their partner to suppress their own negative feelings and concerns. Thus, considering that people maintain a relationship even if they are unhealthy and their lives are negatively affected, examining the factors that are likely to cause emotional addiction will be an important step for future studies and clinical applications. In this regard, it was aimed to examine the level of self-esteem, interpersonal emotion regulation skills, adult separation anxiety and relationship satisfaction predicting the level of emotional dependence in a romantic relationship. 413 people (237 women and 176 men) who had a romantic relationship participated in the study. The mean age of the participants was 33.78 (SS= 10.31). Sociodemographic Information Form, Emotional Dependence Scale, Two-Dimensional Self-Esteem Scale, Interpersonal Emotion Regulation Scale, Adult Separation Anxiety Questionnaire and Relationship Evaluation Scale were given to the participants to be filled in on the online platform. According to the findings, there was a statistically significant relationship with emotional dependence, interpersonal emotion regulation and its sub-dimensions, positively with relationship satisfaction, and negatively with adult separation anxiety. According regression analysis findings, adult separation anxiety and relationship satisfaction predicted emotional dependence at a statistically significant level. It was concluded that the level of separation anxiety and relationship satisfaction may have an effect on the development of emotional dependence. Increasing positive emotions, relationship satisfaction and relationship duration, which are sub-dimensions of women's interpersonal emotion regulation, were found to be statistically significantly higher than men. For both genders, separation anxiety and relationship satisfaction predicted emotional dependence at a statistically significant level; getting perspective subscale of emotion regulation skills in women also predicted emotional dependence at a statistically significant level. As a result, it is thought that the findings of this study will make an important contribution to the clinical applications establishing a healthy and functional relationship instead of dysfunctional emotional dependence.