Değişim yönetiminde dönüştürücü liderin örgütsel çeviklik üzerine etkisi
The impact of the transformational leader in change management on organizational agility
  1. Tez No: 701427
  2. Yazar: BEYZA ERDEM BALCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ÖZGE ERBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Change, Transformational Leadership, Organizational Agility
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Günümüzün iş dünyasının bugününü özetleyecek“değişim”ve“rekabet”ifadeleri, hızla değişen koşullar altında beklentilere cevap verebilmek amacıyla örgütlerin kendilerini sürekli yenilemeleri gerektiğini çok net olarak ortaya koymaktadır. İhtiyaç duyulan değişimi görebilmek, iç ve dış çevrede yaşanan değişimleri rutin olarak örgüte uygulamak çevik bir yapıyı gerektirmektedir. Gerekli olan değişimin adaptasyonu için çevik bir örgüt yapısı ihtiyaçken bu geçişi gerçekleştirecek liderin üstlendiği yaşamsal rolün önemi de bilinen bir gerçektir. Bu verilerden yola çıkarak bu araştırmanın temel amacı değişim yönetiminde dönüştürücü liderlik özelliklerinin örgütsel çeviklik üzerinde yordayıcı etkisi olup olmadığını incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, perakende sektörü çalışanları kapsamında kolayda örnekleme yöntemi ile 407 kişiden veri elde edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, dönüştürücü lider davranışlarının değişim yönetimi ile örgütsel çeviklik ilişkisinde düzenleyici etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Değişim, Dönüştürücü Liderlik, Örgütsel Çeviklik
Özet (Çeviri)
The phrases change and competition, which sum up today's business world, make it clear that organizations must constantly renew themselves to meet expectations under rapidly changing conditions. In order to recognize the necessary changes and routinely apply the changes in the internal and external environment to the organization, an agile structure is required. While an agile organizational structure is required for adapting to the necessary change, the importance of the critical role of the leader who will realize this transition is a well-known fact. Based on this data, the main purpose of this study is to investigate whether transformational leadership in change management has a reinforcing effect on organizational agility. To this end, data were collected from 407 individuals in the retail sector through a convenient sampling method. The results of this study show that transformational leadership qualities have a regulating effect on the relationship between change management and organizational agility.