Ebeveynleri boşanmış çocukların duygusal stres düzeylerinin cinsiyet ve yaş değişkeni açısından incelenmesi
The observtion of emotional stress levels in terms of gender & age factor on divorced family' children
- Tez No: 701506
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİHA FÜSUN AKDAĞ AYCİBİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Boşanma, travma, çocuk, duygusal stres, Divorce, trauma, child, emotional stress
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Değişen ve gelişen dünya düzeni ile birlikte toplumun en temel taşı olan aile birimi de bu yeniliklerden etkilenmektedir. Özellikle son yıllarda dünya genelinde yapılan istatistikler incelendiğinde boşanma oranlarının oldukça artmış olduğu görülmektedir. Boşanma oranlarının yüksek oranda artmış olması, bu alanda yapılan çalışmaların literatürde daha sık yer almasına sebep olmuştur. Hiç şüphesiz boşanma hem eşleri hem de çocukları derinden sarsan travmatik bir yaşam olayıdır. Aile düzeninin parçalanması, tüm aile bireylerinin yaşamında yeniden bir yapılanma süreci gerektirir. Yeni yaşam koşullarında adapte olmakta en çok güçlük çeken grup ise çocuklardır. Bu çalışma kapsamında ebeveynleri boşanmış 2-10 yaş arası çocukların duygusal stres düzeylerinin yaş ve cinsiyet değişkenleri açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma grubunu ebeveynleri boşanmış 2-10 yaş grubu çocuklar oluşturmaktadır. Araştırmaya 118 çocuğun ebeveyni katılmıştır. Veriler online platformlar aracılığı ile toplanmıştır. 2-10 yaş grubu içerisinde çocuğu olan boşanmış ebeveynlerden, ilk olarak çocuk hakkında sosyo-demografik bilgi formunu, ardından Çocukluk Çağı Travma Sonrası Duygusal Stres Ölçeği (PEDS)'i doldurmaları istenmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler Statistical Package for the Social Secince (SPSS) programının 25.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotların (Ortalama, Standart sapma, frekans) yanı sıra Student T Testi kullanılmıştır. Araştırma hipotezlerinde; ebeveynleri boşanmış 7-10 yaş grubu çocukların duygusal stres düzeyleri, 2-6 yaş grubu çocukların duygusal stres düzeylerinden yüksek olduğu öngörülmüştür. Araştırma sonucunda hipotez doğrulanmıştır. Diğer bir hipotezde; ebeveynleri boşanmış kız çocuklarının duygusal stres düzeyi, ebeveynleri boşanmış erkek çocuklarının destiuygusal stres düzeyinden yüksek olduğu öngörülmüştür. Araştırma sonucunda hipotez doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Along with the changing and developing world order, the family unit, which is the cornerstone of the society, is also affected by these innovations. Especially in recent years, when the statistics made around the world are examined, it is seen that the divorce rates have increased considerably. The fact that divorce rates have increased at a high rate has caused studies in this field to take place more frequently in the literature. Without a doubt divorce is a traumatic experience that deeply shakes both couples and their children. The disintegration of the family relationship requires a restructuring process in the lives of all family members. The group that has the most difficulty in adapting to new living conditions are children. Within the scope of this study, it was aimed to examine the emotional stress levels of children aged between 2-10 with divorced parents in terms of age and gender variables. The sample group of the study consists of children aged 2-10 whose parents are divorced. Parents of 118 children were participated in the study. Datas were collected through online platforms. First of all, divorced parents with children between the ages of 2-10 were asked to fill in the socio-demographic information form, and then they filled the Childhood Post Traumatic Emotional Stress Scale (PEDS). The data which had obtained from the research were analyzed using the 25.0 package program of the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) program. While evaluating the study data, Student T Test was used as well as descriptive statistical methods (mean, standard deviation, frequency). In research hypotheses; It was predicted that the emotional stress levels of children aged between 7-10 whose parents were divorced were higher than the emotional stress levels of children aged between 2-6 years. As a result of the research, the hypothesis was confirmed. In another hypothesis; It was predicted that the emotional stress level of girls with divorced parents was higher than the emotional stress level of boys with divorced parents. As a result of the research, the hypothesis was confirmed.