Kronik boyun ağrılı hastalarda servikal bölge derin fleksör kas aktivasyonu, servikal fleksör kas enduransı, servikal bölge eklem pozisyon hissi, postural kontrol ve fonksiyonelliğin incelenmesi
Examination of flexor muscle activation, cervical flexor muscle endurance, cervical region joint position feeling, postural control and functional spindle
  1. Tez No: 701570
  2. Yazar: BEDRİYE BAYRAKLI CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ ERDOĞANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Derin servikal fleksör kas aktivasyonu, postural kontrol, servikal fleksör endurans, servikal propriosepsiyon, Cervical flexor endurance, cervical proprioception, deep cervical flexor muscle activation, postural control
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmanın amacı kronik boyun ağrılı hastalarda servikal bölge derin fleksör kas aktivasyonu, servikal fleksör kas enduransı, servikal bölge eklem pozisyon hissi, postural kontrol ve fonksiyonelliği incelemektir. Çalışmaya kronik boyun ağrılı 64 birey (çalışma grubu; ortalaması yaş: 41.59±9.32 yıl; 40 kadın, 24 erkek) ve boyun ağrısı olmayan 64 birey (kontrol grubu; ortalaması yaş: 37.94±9.09 yıl; 53 kadın, 11 erkek) dahil edildi. Ağrı şiddetini değerlendirmek için Numerik Ağrı Ölçeği, Derin fleksör kas aktivasyonunu değerlendirmek için Pressure Biofeedback Stabilizer, Chattanooga cihazı, endurans değerlendirmesi için Derin Servikal Fleksör Endurans Testi, eklem pozisyon hissini değerlendirmek için eklemi yeniden pozisyonlama testi, postural kontrolü değerlendirmek için statik ve dinamik denge testleri Y Denge Testi ve olan Tek Ayak Üzerinde Durma Testi, fonksiyonelliği değerlendirmek için ise Zamanlı Kalk Yürü Testi kullanıldı. Kronik boyun ağrılı bireyler ve kontrol grubu karşılaştırıldığında gruplar arasında, ağrı şiddeti, servikal bölge derin fleksör kas aktivasyonu, servikal eklem pozisyon hissi, postural kontrol alt parametresi olan tek ayak denge testi, Y denge testinin kompozit skorunda, Y denge testinin anterior, posteromedial ve posterolateral uzanma yönlerinde ve fonksiyonellik açısından istatistiksel anlamlı fark olduğu (p˂0.05), fakat derin servikal fleksör kas enduransı bakımından fark olmadığı (p>0.05) belirlendi. Bu çalışmanın sonuçları kronik boyun ağrısının bireylerde servikal bölge derin fleksör kas aktivasyonunu, servikal eklem pozisyon hissini, postural kontrol ve fonksiyonelliği negatif yönde etkilerken, enduransı etkilemediği yönündedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine cervical region deep flexor muscle activation, cervical flexor muscle endurance, cervical region joint position sense, postural control and functionality in patients with chronic neck pain. The study included 64 individuals with chronic neck pain (study group; mean age: 41.59±9.32 years; 40 women, 24 men) and 64 individuals without neck pain (control group; mean age: 37.94±9.09 years; 53 women, 11 men). . Pressure Biofeedback Stabilizer to evaluate deep flexor muscle activation, Chattanooga device, Deep Cervical Flexor Endurance Test for endurance evaluation, joint repositioning test to evaluate joint position sense, Y Balance Test and One Foot Standing which are static and dynamic balance tests to evaluate postural control The Timed Up and Go Test was used to evaluate the test and functionality. When individuals with chronic neck pain and the control group were compared, it was found that there was a significant difference in pain severity, cervical region deep flexor muscle activation, cervical joint position sense, postural control sub-parameter single foot balance test, Y balance test composite score and functionality (p). ˂0.05), but no difference in deep cervical flexor muscle endurance and no statistically significant difference in anterior, posteromedial and posterolateral extension directions of Y balance test (p˃0.05) was determined. The results of this study are that chronic neck pain negatively affects cervical region deep flexor muscle activation, cervical joint position sense, postural control and functionality, but not endurance.