Spinal cerrahi geçirmiş hastalarda premedikasyon için farklı dozlarda kullanılan intravenöz midazolamın 'bispectral index' ve 'İntegrated pulmonary ındex' üzerine etkilerinin retrospektif olarak karşılaştırılması
The effect of different doses of intravenous midazolam on bispectral index and integrated pulmonary index in patients undergoing spinal surgery:A retrospective evaluation
  1. Tez No: 701577
  2. Yazar: HUSEYN ABDULLAYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM KORKMAZ DİLMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Premedikasyon, Midazolam, Spinal cerrahi, Bispektral indeks skalası, Integrated Pulmonary Index”, Premedication, Midazolam, Spinal surgery, Bispectral index scale, Integrated Pulmonary Index”
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaçlar: Premedikasyonda kullanılan sedatif ilaçlar solunum ve hemodinamik yan etkilere neden olduğundan vital bulguların monitörizasyonu önem arz etmektedir.Biz çalışmamızda spinal cerrahi geçirmiş hastalarda premedikasyonda iv yolla farklı dozlarda verilmiş midazolamın kaydedilmiş olan BİS ve IPI skorlarına etkisini retrospektif olarak değerlendirdik. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız spinal cerrahi geçirmiş 18-60 yaş arası, ASA I- II, premedikasyon sonrası BİS ve IPI monitörizasyonu yapılmış hasta dosyaları retrospektif olarak taranarak yapılmıştır. Komfort skalası sedasyon/ajitasyon komponentine göre sakin ve hafif anksiyetesi olanlara 0.03-0.04 mg/kg (Grup 1); anksiyetesi, aşırı anksiyetesi, panik olanlara ise 0.05-0.06 mg/kg (Grup 2) iv midazolam uygulanmış ardından KAH, OAB, DSS, EtCO2, SpO2, BİS ve IPI değerleri 3 dakika aralıklarla 15 dakika boyunca kaydedilmiştir. Bulgular: Hastalarda iki grup arasında KAH, OAB, DSS, EtCO2, SpO2 ve IPI değerleri arasında bir fark saptanmamıştır. BİS değerinin ise ilaç uygulamasını takiben tüm hastalarda başlangıç değerine göre azaldığı saptanmış, gruplar arası karşılaştırmada 6. dakikada Grup 2'de Grup 1'e göre daha düşük olduğu görülmüştür (p=0.049), daha sonraki ölçümlerde bu fark istatistiksel olarak gösterilememiştir. Sonuç: Sedatif ajan verilirken sedasyon düzeyini belirleyen Komfort skalası objektif bir yöntem kullanılarak ilaçların dozu titre edilebilirse BİS düzeyinde yeterli bir azalma sağlanarak solunumsal ve hemodinamik bir yan etkiye neden olmadan sedasyon uygulanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The monitoring of vital signs is important in premedication due to the because the sedative drugs used maycause respiratory and hemodynamic side effects. In the present study, we retrospectively evaluated the effect of iv midazolam at different doses during premedication on recorded BIS and IPI scores in patients who had undergone spinal surgery Material and Method: The present study was conducted by retrospectively scanning the files of patients aged 18-60 years, ASA I-II class who had undergone spinal surgery, and were monitored with BIS and IPI after premedication. According to the sedation/agitation component of the Comfort scale iv midazolam was administered 0.03-0.04 mg/kg (Group 1) for with calm and mild anxiety and 0.05-0.06 mg/kg (Group 2) for with anxiety, excessive anxiety and panic patients. Then HR, MAP, RR, EtCO2, SpO2, BIS and IPI values were recorded for 15 minutes at 3 minute intervals. Results: There was no difference in HR, MAP, RR, EtCO2, SpO2 and IPI values between the two groups of the patients. The BIS values were found to decrease in all patients compared to the initial value following drug administration. In the comparison between the groups, BIS value in Group 2 at the 6th minute was statistically significantly lower than Group 1(p=0.049), this difference could not be shown in the subsequent measurements. Conclusion: If the dose of drugs can be titrated using an objective method such as the Comfort scale, which determines the level of sedation while giving the sedative agent, sedation can be applied without causing any respiratory and hemodynamic side effects by providing a sufficient decrease in the BIS level.