Konulu tefsir çalışması: Enfâl suresi örneği
Themed tafsir study: the example of surah Al-Anfal
  1. Tez No: 701587
  2. Yazar: FATİH GÜRBÜZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Konulu Tefsir, Enfâl suresi, Bedir Savaşı, Tafsir, Thematic Tafsir, Surah Al-Anfal, Battle of Badr
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
“Konulu Tefsir Çalışması: Enfâl Suresi Örneği”isimli bu çalışmamızın gayesi, Enfâl suresini, sure merkezli konulu tefsiri çerçevesinde ele alıp bütüncül ve kapsamlı bir bakış açısıyla Kur'ân-ı Kerîm'in içeriğine uygun bir şekilde değerlendirmektir. Çalışma bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, önemi, amacı, yöntemi ve araştırmada başvurulacak kaynaklara yer verilmiştir. Birinci bölümde tefsir tarihine kısaca değinildikten sonra günümüzde sıkça başvurulan Konulu Tefsir yöntemini, önemini, çeşitlerini ve bu çeşitlerden biri olan“sure merkezli konulu tefsir”konusu ele alınıp, çalışmanın bu temel üzerine oturtulacağı belirtilmiştir. İkinci bölümde Enfâl suresinin adı, ayet sayısı, nüzul süreci, önceki ve sonraki sureler ile münasebeti, muhtevası ve fazileti gibi konular ele alınarak sure genel özellikleriyle tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde ise Enfâl suresi konulu tefsir yöntemi ile açıklanmaya çalışılmıştır. Sure ağırlıklı olarak Bedir Savaşı'na değinmektedir. Bununla beraber surede ele alınan konular inanç, toplumsal düzen ve hukuk, ahlak ve nübüvvet ile ilgili mesajları ihtiva eden ana konular ve bu ana konularla bağlantılı alt başlıklara yer verilerek kategorize edilmeye gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, titled“The Thematic Tafsir Study: The Surah Al-Anfal as an Example”, is to evaluate Surah Al-Anfal within the framework of surah-centered thematic commentary and to evaluate it in accordance with the content of the Qur'an with a holistic and comprehensive point of view. The study consists of an introduction and three sections. In the introduction part, the subject, importance, purpose, method of the research and the sources which are used in the research are given. In the first section, after briefly mentioning the history of tafsir, the Thematic Tafsir method, which is frequently used today, its importance, its types and one of these varieties,“Surah-centered thematic tafsir”, will be discussed and the study will be based on this basis. In the second section, subjects such as the name of the Anfal Surah, the number of its verses, the process of its revelation, its relationship with the previous and next suras, its content and virtue have been discussed and the surah has been introduced with its general characteristics. In the third section, Surah Al-Anfal is tried to be explained within the thematic tafsir method. The subject surah mainly refers to the Battle of Badr. However, the topics covered in it have been tried to be categorized by including the main topics containing the messages related to faith, social order and law, morality and prophecy, and subheadings related to these main topics.