Değişim yönetimi kapsamında, stratejik kalite yönetimi modeli olarak sürekli iyileştirme uygulamalarının çalışan performansı üzerine etkisi: Demir-çelik sektörü üzerine bir araştırma.
Within the scope of change management, as a model of strategic quality management, continuous improvement implemantation's effect on employee's performance: A research on steel industry
- Tez No: 701608
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ADİL SALEPÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Değişim Yönetimi, Stratejik Kalite Yönetimi, Sürekli İyileştirme, Çalışan Performansı, Change Management, Strategic Quality Management, Continuous Improvement, Employee Performance, Iron and Steel Industry
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kalite Yönetimi ve Kalite Güvence Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kalite Yönetimi ve Kalite Güvence Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Günümüzde iş ortamı bir önceki günden daha hızlı, daha karmaşık, daha değişken ve daha rekabetçidir. Dünün müşterisi mal ve hizmete aç, fazla beklentisi olmayan, bulduğu ürün veya hizmetten memnun olan ve fazla eleştirmeyen bir yapıya sahipken; günümüz müşterisi düşünce ve davranışları hızla değişen, sonsuz istek ve talepte bulunan ve daha fazla tüketen zor bir yapıya sahiptir. Ayrıca gün geçtikçe önem kazanan Globalleşme, Dijitalleşme, İnovasyon, Big Data ve Smart Data gibi sistemler, işletmelerin başarıyı elde etme ve muhafazasını sağlama açısından temel faktör haline gelmiştir. Günümüzde sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi ve hızla değişen piyasaya uyum sağlayabilmenin en kolay ve etkili yolu, sürekli iyileştirme ve organizasyonu değişen piyasa koşullarına uygun şekilde yeniden yapılandırmaktır. Bu çalışmanın temel amacı, işletmelerin zamanın gereklerini yakalamalarını sağlamaları maksadıyla değişim yönetimi kapsamındaki sürekli iyileştirme uygulamalarının, iç paydaşlarından çalışanların performansına etkilerine dair görüş ve önerileri ortaya koymaktır. Bu fikirden hareketle akademik temel oluşturulmuş ve araştırma icra edilmiştir. Araştırmanın örneklemini demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren şirketler bünyesinde çalışan 440 kişi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak değişkenlerin yazında sıklıkla kullanılan ölçeklerinden oluşan anket kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları stratejik kalite yönetimi uygulamalarının çalışanların görev performansını anlamlı ve pozitif yönde etkilediğini, kadın çalışanların stratejik kalite uygulamalarını erkek çalışanlara göre daha fazla benimsediğini ve eğitim seviyesi yükseldikçe görev performansının olumlu şekilde arttığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Today, the business environment is faster, more complex, more variable, and more competitive than the previous day. While yesterday's customer was hungry for goods and services, did not have much expectation, was satisfied with the product or service he found and did not criticize too much; today's customer has a difficult structure whose thoughts and behaviors change rapidly, make endless demands and consume more. In addition, systems such as Globalization, Digitalization, Innovation, Big Data and Smart Data, which gain importance day by day, have become the main factor for businesses to achieve and maintain success. Today, the easiest and most effective way to ensure sustainability and adapt to the rapidly changing market is continuous improvement and restructuring the organization in accordance with changing market conditions. The main purpose of this study is to reveal opinions and suggestions about the effects of continuous improvement practices within the scope of change management in order to ensure that businesses catch up with the requirements of the time. Based on this idea, an academic basis was established, and research was conducted. The sample of the research is constituted by 440 employees who work in the iron and steel industry companies. Survey which is formed of scales used in literature is used as data collection method. Findings of that research show that strategic quality management practices effect meaningfully and positively on employee-working performance, female employees embark on strategic quality management practices more than male employees and employee-working performance increases positively in correlation with education level.