Pandemi döneminde baba katılımının incelenmesi
Examination of father participation during the pandemic period
  1. Tez No: 701607
  2. Yazar: SEHER MAMUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Pandemi, baba katılımı, baba-çocuk ilişkisi, okul öncesi dönemi, Pandemic, father participation, father-child relationship, pre-school period
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Tüm dünyada daha önce benzeri görülmemiş Covid-19 salgını çok kısa bir sürede Türkiye'yi de etkisi altına almıştır. Covid-19 Pandemi sürecinde yaşanan sorunlar her yaş grubundaki insanı etkilediği gibi çocukları da doğrudan veya dolaylı olarak etkilemiştir. Salgının hızla yayılmasını engellemek üzere bazı tedbirler alınmıştır. Bu tedbirlerden biri de tüm sektörlerde çalışma saatlerinin değiştirilmesidir. Salgının dolaylı etkilerinden biri, çalışma saatleri ve biçimleri değişen bazı ebeveynlerin bu süreçte aile içi etkileşimlerinin de değişmesi olabilir. Bu nedenle babaların çocukların gelişimlerine, eğitimlerine ve bakımlarına katılımlarının incelemesi önemli bulunmuştur. Bu amaçla yapılan çalışmada, karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın nicel verilerinin örneklemini 2020-2021 Eğitim Öğretim yılı bahar yarıyılında Tunceli il merkezindeki Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı olan bağımsız anaokulları, özel anaokulları ve ilkokula bağlı anasınıflarına devam eden 4-7 yaş aralığındaki çocuklardan 172'sinin babası oluşturmaktadır. Nitel verilerin örneklem grubunu ise 172 babadan 12'si oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Aile Bilgi Formu”,“Baba Katılım Ölçeği (BAKÖ)”ve“Baba Görüşme Soruları”kullanılmıştır. Araştırmanın nicel bulgularına göre, pandemi sürecinde baba katılımının, babanın yaşı, ekonomik durumu, baba ve annenin çalışma durumu değişkenlerine göre farklılaştığı saptanmıştır. Araştırmanın nitel kısmında ise, babaların görüşleri üzerinden süreç içerisinde babaların iş ve sosyal yaşantılarında, çocukları ile olan ilişkilerinde, çocukların günlük rutinlerinde ve baba-çocuk ilişkisinde yoğun şekilde olumsuz değişimler oluştuğu belirlemiştir. Araştırma bulguları diğer araştırma sonuçları ile karşılaştırılarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Unprecedented all over the world Covid-19, Turkey has been affected in a very short. The problems experienced during the Covid-19 pandemic process have affected people of all age groups as well as children directly or indirectly. Some measures have been taken to prevent the rapid spread of the epidemic. One of these measures is the change of working hours. While these measures taken regarding working hours affected the parents, they caused a change in family interactions. In this process, it is important to examine the participation of fathers who spend more time at home in the development, education, and care of their children. For this reason, the aim of the research is to examine the participation of fathers in the education process of their children during the pandemic process. The samples of the quantitative data of the study, in which the mixed research method was used, consist of the fathers of 172 children aged 4-7, who attend independent kindergartens, private kindergartens, and kindergartens affiliated to primary school in the center of Tunceli the spring semester of the 2020-2021 academic years. The sample group of qualitative data was consisting of 12 fathers. The data was collected by“Family Information Form”,“Father Participation Scale (PAQ)”developed by Sımsıkı and Şendil (2014), and“Father Interview Questions”. According to the quantitative results of the study, it was determined that father participation in the pandemic process differed according to the variables of father's age, economic status, and father's and mother's working/not working. In the qualitative part of the study, it was determined that there were intense negative changes in the work and social lives of the fathers, their relations with their children, the daily routines of the children, and the father-child relationship, according to the views of the fathers. The research findings were discussed by comparing them with other research results.