2-5 yaş arası tuvalet alışkanlığını kazanmış çocuğu olan annelerin tuvalet alışkanlığına yönelik tutum ve görüşlerinin incelenmesi
Research for attitudes and opinions of mothers with kids between 2 and 5 years old whom a toilet habit successfully completed
  1. Tez No: 701641
  2. Yazar: ZEYNEP SHABAJ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURPER ÜLKÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 2-5 Yaş Arası Çocuklar, Tuvalet Alışkanlığı, Çocuk Gelişimi, Children between 2 to 5 years old, Toilet Habit, Child Development
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Çocuğun tuvalet alışkanlığını kazanması gelişiminde önemli bir aşamadır. Çocuğun gelişiminde önemli olan bu aşamada, aileler de sürecin bir parçasıdır. Sürecin bir parçası olan aileler, çocuğun gelişimini sağlıklı sürdürebilmesinde sıklıkla bilgi arayışına girmektedir. Ailelerin bu bilgi arayışında hangi kaynakları kullandıkları, nasıl yöntemler izledikleri, sürece dair görüş ve tutumlarının neler olduğunu ortaya çıkaran çalışmalara az sayıda rastlanmaktadır. Bu gerekçelerden yola çıkarak, bu çalışma 2-5 yaş arası tuvalet alışkanlığını kazanmış çocuğu olan annelerin tuvalet alışkanlığına yönelik tutum ve görüşlerini ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. Çalışma nicel bir çalışma olup, ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışma Türkiye'de yaşayan, 2-5 arası tuvalet alışkanlığını kazanmış çocuğu olan ve gönüllü katılım sağlayan 10209 anneyle yürütülmüştür. Verilerin istatistiksel analizlerinde IBM SPSS Statistics 25 programı kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, çocukların 18-36 ayda tuvalet alışkanlığı kazanımını tamamladıkları, sürecin 1-2 hafta sürdüğü ve alışkanlık kazanımına başlamak için annelerin sıklıkla yaz mevsimini tercih ettikleri ortaya çıkmıştır. Anneler süreçte yaşadıkları güçlüklere çoğunlukla çocuklarının sık altına kaçırmasını gerekçe bildirmiştir. Öğrenim durumu yüksek öğrenim ve üzeri olan annelerin süreçte ödül kullanma durumlarının yükseldiği ve birincil olarak internet/ televizyonu bilgi kaynağı olarak kullandıkları tespit edilmiştir. Yapılacak çalışmanın annelerin görüş ve tutumlarını yansıtacağı ve doğru eğitim planlarının oluşturulmasına destek olacağı sonucuna varılmıştır. Tuvalet alışkanlığı kazanım sürecinin sosyo-demografik özelliklerle ilişkili olarak annenin görüş ve tutumlarına yansıdığı, annenin kültürel tecrübelerinin çocuğuna kazandırmayı amaçladığı tuvalet alışkanlığı üzerinde de etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The child's acquiring the toilet habit is an important stage in their development. At this stage, which is important in the development of the child, families are also a part of the process. Families often seek information in order for the child to maintain a healthy development. There are only a few studies and literature showing which sources used by families to verify information, what methods they need to follow, and what their views and attitudes are about the process. Based on these reasons, this study aims to reveal the attitudes and opinions of mothers whom have children between the ages of 2 and 5 who have acquired toilet habit. The study is a quantitative study and correlational survey model was used. The study was conducted with 10,209 mothers living in Turkey, whom have children between the ages of 2 and 5 who have acquired toilet habit and participated voluntarily. Statistical analysis of the data generated by IBM SPSS Statistics 25 software. According to the research findings, it has been revealed that children complete their toilet habit while they are at the age of 18 to 36 months old. The process takes 1 to 2 weeks, and mothers often prefer the summer season to start traininig formation. Mothers often cited the difficulties they experienced in the process as the reason for their children's frequently having piss accidentally. It has been determined that the use of rewards increased in the process of mothers with a high school or higher education level and they primarily use the internet/television as a source of information. It has been concluded that the study will reflect the views and attitudes of the mothers and will support the generating right educational plans. It has been observed that the toilet habit acquisition process is reflected in the views and attitudes of the mother in relation to their social-demographic characteristics, and the cultural experiences of the mother are also effective on the toilet training that she aims to gain for her child. In order to use the Inventory at a larger scale, there is a need for larger sampling and analysis.