Ortaokul matematik öğretmenlerinin etkinlik planlama becerilerinin gelişiminin incelenmesi: Bir ders imecesi uygulaması
Analysis of middle school mathematics teachers' development process of activity planning abilities: A lesson study
- Tez No: 701668
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM SEVGİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ortaokul matematik öğretmeni, ders imecesi, etkinlik tasarımı, Mathematics teacher, lesson study, activity design
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmada ortaokul matematik öğretmenlerinin etkinlik planlama becerilerinin gelişimi iki ders imecesi döngüsünde incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini Orta Anadolu'nun bir ilinde görev yapmakta olan dört matematik öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi kullanılmış ve verilerin çözümlenmesinde betimsel analiz tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırma süreci iki ders imecesi döngüsünde yürütülmüş ve her iki döngü öncesinde öğretmenler etkinlik hazırlayacakları kazanıma karar vermişlerdir. Daha sonra belirlenen kazanıma yönelik öğretmenlerden bireysel olarak etkinlik planlamaları istenmiştir. Öğretmenler bireysel olarak etkinlik planladıktan sonra ders imecesi süreci gerçekleştirilmiş ve ortak planlar oluşturulmuştur. Öğretmenlerden sekizi bireysel ikisi ortak olmak üzere toplamda 10 etkinlik planı toplanmıştır. Araştırma sürecinde elde edilen etkinlik planları Kerpiç'in (2011) kullandığı etkinlik tasarım prensipleri doğrultusunda incelenmiştir. Araştırma sonucunda öğretmenlerin; zaman planlaması yapma, sınıf organizasyonunu oluşturma, öğretmen ve öğrenci rollerini belirleme ve belirtme, etkinliği kapsayıcı bir şekilde tasarlama, ölçme ve değerlendirmeye yer verme, etkinliğin nasıl sonlandırılacağını belirtme gibi etkinlik tasarım prensiplerine yönelik etkinlik planlama becerilerinde olumlu bir gelişim gösterdikleri gözlemlenmiştir ve ders imecesi uygulamalarının, ortaokul matematik öğretmenlerinin etkinlik planlama becerilerinin gelişimini genellikle olumlu etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the development of middle school mathematics teachers' activity planning skills was examined in two lesson study cycles. The sample of the study consists of four mathematics teachers working in a province of Central Anatolia. In the research, document analysis, one of the qualitative research methods, was used and descriptive analysis technique was used in the analysis of the data. The research process was carried out in two lesson study cycles and before both cycles, the teachers decided on the outcome for which they would prepare the activity. Then, the teachers were asked to plan activities individually for the determined outcome. After the teachers planned the activity individually, the lesson study process was carried out and joint plans were created. A total of 10 activity plans were collected from the teachers, eight individually and two jointly. The activity plans obtained during the research process were examined in line with the activity design principles used by Kerpiç (2011). As a result of the research, teachers showed a positive development in their activity planning skills for activity design principles such as planning time, creating classroom organization, determining and specifying teacher and student roles, designing the activity in an inclusive way, including measurement and evaluation, and specifying how to end the activity. To conclude, middle school mathematics teachers generally affect the development of their activity planning skills positively.