STEM temelli Algodoo etkinliklerinin yedinci sınıf öğrencilerinin ışığın madde ile etkileşimi ünitesindeki bilimsel yaratıcılıklarına etkisi
The effect of STEM-based Algodoo activities on the scientific creativity of seventh grade students in the unit of interaction of light with matter
  1. Tez No: 701671
  2. Yazar: BURCU KARAKUZU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY BEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Algodoo, Bilimsel Yaratıcılık, STEM, ASSURE, Işığın Madde ile Etkileşimi, Algodoo, Scientific Creativity, STEM, ASSURE, Interaction of Light with Matter
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmanın amacı, STEM temelli Algodoo etkinliklerinin Kayseri ili Sarıoğlan ilçesindeki yedinci sınıf öğrencilerinin, ışığın madde ile etkileşimi ünitesindeki bilimsel yaratıcılıkları üzerine etkisini belirlemektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemi desenlerinden biri olan“ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen”kullanılmıştır. Örneklem, 2019-2020 eğitim-öğretim yılı Kayseri ili, Sarıoğlan ilçesindeki, bir ortaokuldan belirlenmiştir. Bir deney ve bir kontrol grubu ön test sonuçları dikkate alınarak oluşturulmuştur. Veri toplama aracı olarak bilimsel yaratıcılık testi kullanılmıştır. Hu ve Adey tarafından 2002 yılında öğrencilerin yaratıcı düşünmelerini belirlemek için geliştirilen“Bilimsel Yaratıcılık Testi”2012 yılında Deniş Çeliker ve Balım (2012) tarafından Türkçeye uyarlanmıştır. Uyarlama sonucunda yedi maddelik form hazırlanmıştır. Kontrol ve deney grubunun bilimsel yaratıcılıkları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olup olmadığını anlamak amacıyla ilişkisiz örneklemler t-testi kullanılmıştır. Sonuç olarak yapılan uygulamalar sonunda hem deney grubunda hem kontrol grubunda öğrencilerin bilimsel yaratıcılıkları açısından artış meydana gelmiştir. Artış puanlarına bakıldığında STEM temelli Algodoo etkinliklerinin uygulandığı deney grubu lehine bilimsel yaratıcılık puanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark meydana gelmiştir. Bu sonuca ilişkin STEM temelli etkinlikler ile öğrencilerin bilimsel yaratıcılıklarının geliştiği sonucuna ulaşılmıştır. Buradan hareketle, fen bilimleri öğretmenlerine 21. yüzyıl becerilerinden birisi olan bilimsel yaratıcılığı öğrencilerine kazandırmaları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the effect of STEM-based Algodoo activities on the scientific creativity of seventh grade students in the unit of interaction of light with matter in Sarıoğlan district of Kayseri province. In the research,“pretest-posttest quasi-experimental design with control group”, which is one of the quantitative research method designs, was used. The sample was determined from a secondary school in Sarıoğlan district of Kayseri province for the 2019-2020 academic year. An experiment and a control group were formed by taking into account the pre-test results. Scientific creativity test was used as a data collection tool.“Scientific Creativity Test”developed by Hu and Adey in 2002 to determine students' creative thinking was adapted into Turkish by Deniş Çeliker and Balım (2012) in 2012. As a result of the adaptation, a seven-item form was prepared. Independent samples t-test was used to understand whether there was a statistically significant difference between the scientific creativity of the control and experimental groups. As a result, at the end of the implementation, there was an increase in the scientific creativity of the students in both the experimental group and the control group. Considering the increase scores, there was a statistically significant difference in scientific creativity scores in favor of the experimental group in which STEM-based Algodoo activities were applied. It was concluded that the scientific creativity of the students improved with STEM-based activities related to this result. From this point of view, researcher suggested that science teachers should give their students the skills of scientific creativity, which is one of the 21st century skills.