Kurumsal sorumluluk faaliyetlerinin tüketici güveni marka bağlılığı ve kurum imajına etkisi: Bir uygulama
The effect of corporate responsibility activities on consumer trust, brand loyalty and corporate image: A practice
  1. Tez No: 701715
  2. Yazar: HİLAL BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal sosyal sorumluluk, Tüketici güveni, Marka bağlılığı, Kurum imajı, Corporate social responsibility, Consumer trust, Brand loyalty, Corporate image
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Küreselleşme, teknolojik gelişmelerinde etkisiyle bir bütün olma süreci olarak bilinmektedir. Bir ürün veya hizmet satın almak isteyen tüketiciler, teknolojik değişim ve gelişimlerin etkisiyle benzer birçok ürün ve hizmet seçeneğiyle karşı karşıya kalmaktadır. Benzer ürün ve hizmetler arasından tercih yapmak isteyen tüketiciler, toplum yararına çalışan ve destek veren işletmelerin ürünlerine daha çok satın alma eğilim göstermektedir. Günümüzde işletmelerin rekabet avantajı sağlayabilmeleri için tüketicilerin beklentilerine karşılık verebildiğini ve toplumun değerlerini önemsediğini gösteren farklılıklar yaratması gerekmektedir. Tüketicilerin bireysel tatmini sağlamak için satın aldığı ürün ve hizmetlerin aynı zamanda topluma fayda sağlaması tüketici tercihlerinde etkili olmaktadır. Bu noktada işletmeler için kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetleri rakiplere karşı avantaj sağlayabilmek adına gereklilik haline gelmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye İş Bankası Anamur şubesi müşterilerinin kurumsal sosyal sorumluluk algısının tüketici güveni, marka bağlılığı ve kurum imajına olan etkilerini incelemek ve anlamlı bulgular elde etmektir. Elde edilen verilere, SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 programı ile tanımlayıcı istatistiksel analizler, T-Testi, Tek yönlü (One way) Anova testi uygulanmıştır. Anova testi sonrasında farklılıkları belirlemek üzere tamamlayıcı post-hoc analizi olarak Scheffe testi ve araştırmanın sürekli değişkenleri arasında pearson korelasyon ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma dahilinde çalışmanın kurumsal sosyal sorumluluk alanları olarak bilinen hayırseverlik faaliyetleri, çevreye karşı sorumluluklar, tüketicilere karşı sorumluluklar, çalışanlara karşı sorumluluklar karşı sorumluluklar boyutlarının tüketici güveni, marka bağlılığı ve kurum imajı üzerinde olumlu bir etki yarattığı sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcıların tanımlayıcı özelliklerinin algılanan kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetleri, tüketici güveni, marka bağlılığı ve kurum imajı faktörleri üzerindeki etkilerinde farklılık olup olmadığı sorgulanmıştır. Sonuç bölümünde bulgular değerlendirilerek öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Globalization is known as being a whole in their development. From those who want to buy a product or purchase, you are faced with a similar option alongside these products and gifts. It provides information about products that want to choose among similar and services, products for purchasing products for businesses that work and provide the product. It's not thought to be conceivable as they can benefit from today's developments and it's something to ponder over. It is effective in the purchasing stage and the benefit preferences of the consumers in order to obtain the finer details. They become available for these platforms to provide benefits for services to services. The purpose of this product is the trust of its corporate social outlook from the Anamur branch of Türkiye İş Bankası, its trust in its reputation as a brand. The goal achieved is analysis, T-Te, One-way (One-way) Anova test to prepare with the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) Windows 22.0 program. Review Schleri when evaluating player post-hoc analysis after Anova testing. As areas of corporate responsibility within the scope of research, health-related responsibilities are the responsibility of the client. Corporate social responsibility services related to the planning of the participants, their trust, brand and corporate image are related to their interests. It will be determined based on the results.