Zihinsel bozukluk 'selfitis' obsesif kompulsif bir eğilim ve özgüven eksikliğini giderme yolu
Mental disorder 'selfitis' a compulsive tendeycy and a way to remowe the lack of selfconfidence
  1. Tez No: 701719
  2. Yazar: ASİYE KUTLUER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPTEKİN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Selfie, Narsisizm, Öz güven, Obsesif Kompülsif Bozukluk, Selfie, Narsisizm, Self confidence, Obsessive Compulsive Disorder (OKB)
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışma; Selfitis (özçekim) ve Narsisizm arasındaki ilişkiyi tanımlamak amacıyla Selfitis ölçeği ve Narsistik Kişilik Envanteri uygulamaları incelenmiştir. Araştırmacılar Selfitis (özçekim) kullanan kişilerin sık aralıklarla selfie çekme eğiliminde olduğunu açıklıyor. Sürekli selfie, fotoğraf çekmenin sebepleri arasında o andaki ruh hallerini belgeleme, kendine güveni artırma, nasıl göründüğünü kontrol etme, hareketli sosyal medya hayatında yer alma ve benzer kişiler arasında kendini rahat hissetme gibi motivasyonlar olduğu belirtilmiş. Rastgele seçilen 100 üniversite öğrencisinin Selfitis ölçeği ve Narsistik Kişilik Envanterine verdikleri cevaplar değerlendirilmiştir. Çalışmanın Cronbach's Alpha katsayıları istenen düzeyde olduğundan uygulamaların güvenilir olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin sosyodemografik özelliklerinin etkileri de incelenmiş olup İstatistiksel analizler SPSS versiyonu 25,0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metodların (Ortalama, Standart sapma, frekans) yanı sıra Parametrik veriler için t- testi, OneWayAnova testi kullanılmıştır. Çalışma %95 güven aralığında hesaplanmıştır. Selfitis ölçeği ve Narsistik Kişilik Envanterinin bazı alt boyutlarında anlamlı farklılıklar görülse de iki uygulama da sonuçlarının sosyodemografik değişkenlere göre anlamlı fark gözlenmemiştir. Üniversite öğrencilerinin Narsistik Kişilik Envanteri puanları ile Selfitis ölçeği puanları arasında ilişkiyi gösteren Pearson korelasyon analizi sonucuna göre selfitis (özçekim) ve narsisizm arasında anlamlı ve doğrusal bir ilişki olduğu görülmesi analizleri doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes, Selfitis scale and Narcissistic Personality inventory on the purpose of defining the relationship between selfitis and narcissism. The study clarifies that the people who use selfitis often tend to take a selfie. It is indicated that the motivations like documenting their moods, enhancing self-confidence, checking how they look, being included in social media and feeling relaxed among similar people are some of the reasons of taking a selfie or photo. The answers of 100 university students that were selected randomly for Selfitis scale and Narcissisctic Personality inventory are evaluated. It is indicated that the applications, technics are reliable because Cranbach's Alpha coefficients of the study are at the desired level. The effects of the university student's sociodemographic attributes are examined in this study and the statistical analyses are analyzed by using SPSS 25,0 package software. T-test and One Way Anova test are used besides the descriptive statistical methods for parametric data while evaluating the study data and the study is calculated in the 95% confidence range. Although there are significant differences in some sub-dimensions of Selfitis scale and Narcissistic Personality inventory, the significant difference isn't observed in the results of these applications technics according to the sociodemographic variables. According to the result of Pearson Correlation analysis that shows the relationship between the university student's narcissitic personality inventory scores and Selfitis scale scores, seeing that there is a meaningful and linear relationship Selfitis and Narcissistic confirms the analyses.