Coopetition and bargaining power of farmers: The mediating role of analytical capability
Çiftçilerin işbirliği ve pazarlık gücü: Analitik kabiliyetin aracılık rolü
  1. Tez No: 701720
  2. Yazar: MOHAMMED JAAFAR MOHAMMED
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET GÜREL TEKELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşbirliği, Analitik Kabiliyet, Pazarlık Gücü, Çiftçiler, Coopetition, Analytical Capability, Bargaining Power, Farmers
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Tarım sektörü, çiftçilerin ortak hedeflere ulaşmak için rakiplerle nasıl işbirliği yapabilecekleri konusunda benzersiz bilgiler sağlayabilen ilginç sektörlerden biridir. Çiftçi ittifakları, bilgi paylaşımına, yaptırımlara karşı mücadeleye, araştırmaya, üretim ölçeği hakkında toplu karar vermeye ve yükleniciler/piyasa ile üzerinde anlaşmaya varılmış bir müzakereye dayanmaktadır. Bu çalışma, tarım çiftçileri arasındaki pazarlık güçlerini artırmak için işbirliğini (eşzamanlı işbirliği ve rekabet) araştırdı. Bu çalışma, işbirliği stratejisini ve bunun çiftçilerin pazarlık gücü ile ilişkisini ilerletmek için teorik bir çerçeve geliştirmiş ve test etmiştir. Bağdat, Irak'tan bireysel çiftçilerden veri toplamak için kesitsel anket kullanıldı. Çalışma, çiftçilere ulaşması ve ulaşması kolay kolayda örneklemeyi seçiyor ve 208 geçerli yanıt alıyor. Çalışma, regresyon analizi kullanarak aracı bir modeli test etti ve dört hipotezin tümü istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Çalışma, işbirlikçi ilişkilerin oluşumu ve resmileşmesinin bireylerin pazarlık gücünü olumlu yönde etkilediğini bulmuştur. Ayrıca, çalışma, bireyler veya kuruluşlar arasında işbirliğini teşvik etmede önemli bir rol oynayan bağlamın önemini vurgulamaya da katkıda bulunmuştur. Çalışma ayrıca, farklı coğrafi konumlardan çeşitli bir örneklem gibi gelecekteki bazı araştırma yönlerinin genelleme için bir temel sağlayabileceğini öne sürüyor.
Özet (Çeviri)
The agriculture sector is one of the interesting sectors that can provide unique insights on how farmers can collaborate with competitors to achieve common goals. The farmers' alliances are based on the sharing of information, challenge sanctions, research, collective decision-making about the scale of production, and an agreed negotiation with the contractors/market. This study explored the coopetition (simultaneous cooperation and competition) among agriculture farmers to increase their bargaining power. This study has developed and test a theoretical framework to advance the coopetition strategy and its relationship with the bargaining power of farmers. The cross-sectional survey was used to collect the data from individual farmers from Baghdad, Iraq. The study chooses convenience sampling easy to contact and reach farmers and get 208 valid responses. The study has tested a mediating model using regression analysis and all four hypotheses were found statistically significant. The study has found the formation and formalization of the coopetitive relationships positively affect the bargaining power of the individuals. Moreover, the study also contributed to highlight the importance of the context that plays a significant role in inducing coopetition among individuals or organizations. The study also suggests some future research directions such as a diverse sample from different geographical locations can provide a basis for generalization.