The reason behind political instability in afghanistan: Internal and external factors
Kurumsal yönetim ve yönetim kurulu yapısının halka açık şirketlerin finansalları üzerindeki rolü: Gelişmekte olan bir piyasa üzerine araştırma
  1. Tez No: 701733
  2. Yazar: MUHAMMAD FAQIR FARAMARZ
  3. Danışmanlar: PROF. RAGIP KUTAY KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasi İstikrarsızlık, İç Faktörler, Dış Faktörler Masabaşı Çalışması, Political Instability, Internal Factors, External Factors Desk Study
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırmanın amacı Afganıstan"dakı olan siyasi istikrarsizliğin nedenini ve buna bağlı Afganisan'in istikrar ve barişi engel teşkil eden iç ve diş faktorların etkisini ele almaktadır. Tarih boyunca Afganistan, stratejik ve jeopolitiği nedeneyle dis güçlerin mudahılasına maruz kalıp istikrarlaştırılmıştır. Bu çalışma Afganistan'da siyasi istikrarsızlığa nedeni olan iç ve dış faktörleri odaklayıp, iç faktorların etnik grupları gibi ve onların siyasi yapı üzerindeki etkisini, iç grupların arasındaki güç mücadelesi ve onların siyasi kurgu üzerindeki sonuçları, ülkede siyasi istikrarsizliğa neden olan etnik çatışmyı ele almaktadır. Ülkede Siyasi huzursuzluğa neden olan dış faktörünlein nedeni basittir, her büyük dış güç, küresel veya bölgesel olsun, Afganistan'da güçlü bir siyasi yapıdan yana değildir. çünkü eğer ülke güçlü bir siyasi yapıya sahıpsa bu diş faktorların veya oyuncuların stratejik hedefleririni engel olacaktır. Bu araştırma niceliksel ve bağlayıcı bir masa başı çalışması olacak. Afganistan'ın siyasi istikrarsızlığında olumsuz bir rol oynayan öncül araştırmaların detaylarına dikata alınacaktır. Bu yöntem Afganistaninle ilgili detaylı araştırmaya, iç ve diş aktörlerin siyasi etkilerine ve gözden kaçırılmaması gereken dinamiklere inilmesinde faydalı olacaktır. Bu araştırma iç faktorları olarak etnik gruplar rolu, kültür farkılıkları gibi ve diş faktorları mudahelesi olarak, ABD, AB ve bölgesel oyuncular gibi faktörlerin rolünü içerecektir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the reason behind political instability in Afghanistan, the internal and external factors which create obstacles when it comes to creating political stability and reconciliation in Afghanistan. The whole time in history, Afghanistan has always been regarded as an unstable, tribal society that was mostly intervened by the external powers, mainly because of its strategic locations and geopolitics. The study focuses on the internal and external factors that cause political instability in Afghanistan, the internal factor such as ethnic groups and their effect on the political structure, the internal power struggle among many groups and its consequence on the political setup, internal ethnic conflict affect on political instability in the country. The external factor which causes political unrest in the country is due to the reason of regional connectivity, strategic depth, geopolitics, and the location of the country. The reason for the external factor that causes political unrest is simple, every major external power whether its global or regional, they are not in favor of a strong political setup in Afghanistan, because if the country has a strong political structure then these external factors or player can not do what the need to get to fulfill the strategic objectives. This research will be a quantitative and abdicative desk study, it will go into details of antecedent research that play a negative role in the political instability of Afghanistan. This way will be useful in the research to go into deep details of the case of Afghanistan the political impact of internal and external actors and the dynamic which needs to be overlooked. The research will include the role of internal factors as ethnic groups, cultural differences, and involvement of external players, like the US, EU, and regional players.