The role of natural resources in the Colombian peace process
Kolombiya barış sürecinde doğal kaynakların rolü
- Tez No: 701741
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMİD AKIN ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Doğal kaynaklar, Kolombiya, Kolombiya barış süreci, iç savaş, çatışma tekrarı, sürdürülebilir barış, çevresel barış inşası, çatışma sonrası toplumlar, Twitter, programlamalı sosyal bilimler, zaman serisi analizi, nicel metin analizi, duygu analizi, Natural resources, Colombia, Colombian peace process, civil war, conflict recurrence, sustainable peace, environmental peacebuilding, post-conflict societies, Twitter, computational social science, time series analysis, quantitative text analysis, sentiment analysis. Los recursos naturales, dependiendo de cómo los manejen los gobiernos, continúan dando forma a las sociedades postconflicto
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal ve Beşeri Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Doğal kaynaklar hükümetler tarafından nasıl ele alındıklarına bağlı olarak, çatışma tekrarı riskini artırarak ya da uzun süreli barışa katkıda bulunarak çatışma sonrası toplumları şekillendirmeye devam etmektedir. Bu tez, doğal kaynakların çatışma sonrası ülkeler üzerindeki etkilerini inceleyen iki farklı literatürü dikkate alarak, ana araştırma sorusunu“Doğal kaynaklar Kolombiya barış sürecini nasıl etkilemektedir?”olarak belirlemiştir. Doğal kaynaklar, Kolombiya'da çatışma tekrarı riskini artırır mı? Yoksa sürdürülebilir barış için aracılar mı? Bu tez, çalışma alanı olarak Twitter'a odaklanarak, Kolombiya'daki doğal kaynaklara ilişkin halkın görüşlerini içeren aşağıdan yukarıya bir yaklaşım benimsemektedir. Bu doğrultuda, barış anlaşmasının onaylanmasından başlayarak Kolombiya'daki ilk resmi Covid-19 vakasının ilanına kadar; zaman serisi, nicel metin ve duygu analizi yöntemlerini kullanarak, yasadışı mahsullerin, değerli taşların, ormanların ve toprakla ilgili konuların Kolombiyalıların bakış açısından barış sürecindeki etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu dört kesime ilişkin analizlerden elde edilen sonuçlara göre, barış sürecinde yasadışı ürün ekimi ilgili konular ön plandadır. Nicel metin analizi sonuçları, hükümet ve politikacılarla ilgili kelimelerin yanı sıra protestolarla ilgili kelimeleri ve çevresel kaygıları ortaya çıkarmaktadır. Duygu analizi sonuçlarında ise; madencilik ve ormansızlaşma üzerine olan tweetlerde olumsuz duygular olumlu duyguları geride bırakırken, koka ve kırsal ile ilgili olumlu duygular olumsuz olanları çok az bir farkla aşmaktadır. Sonuç olarak Kolombiya; çevre, yerli ve yerel halkların geçim kaynakları, sosyal liderlerin durumu ve şiddet konusundaki şikayetler dahil olmak üzere doğal kaynaklarla ilgili sorunlar açısından olası çatışmalara açık görünmektedir. Bu koşullar altında, etkin ve adil doğal kaynak yönetimine dayalı sürdürülebilir barış inşası uzun vadede ulaşılması gereken bir hedef olmaya devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Natural resources, depending on how governments handle them, continue to shape post-conflict societies increasing the risk of conflict recurrence or contributing to long-lasting peace. This thesis, considering two different kinds of literature examining the effects of natural resources on post-conflict countries, determined its main research question as“How do natural resources affect the Colombian peace process?”Do natural resources increase the risk of conflict recurrence in Colombia? Or are they mediators for sustainable peace? This thesis embraces a bottom-up approach that includes public views over natural resources in Colombia, focusing on Twitter as its workspace. In line with this, from the ratification of the peace agreement until the declaration of the first official Covid-19 case in Colombia; using time series, quantitative text, and sentiment analysis methods, it aims to investigate the impacts of illegal crops, gemstones, forests, and land-related issues on the peace process from the perspective of Colombians. According to the results obtained from the analyzes of these four segments, issues related to illegal crop cultivation are at the forefront in the peace process. Quantitative text analysis results reveal words related to government and politicians, as well as words related to protests and environmental concerns. In the sentiment analysis results, in tweets about mining and deforestation, negative emotions leave behind positive emotions, while positive emotions about coca and rural slightly exceed negative ones. Consequently, Colombia seems to be open to likely conflicts in terms of natural resources-related problems, including the environment, indigenous and local peoples' livelihoods, the situation of social leaders, and grievances on the issue of violence. Under these circumstances, building sustainable peace based on effective and fair natural resource management remains to be attained as an objective in the long term.