Cumhur ve Millet İttifaklarına dair seçmen algısının örtük çağrışım testi ile analiz edilmesi
Analysis of voter perception about the Republic and National Alliances with the implicit association test
  1. Tez No: 701950
  2. Yazar: MUSTAFA FATİH YALÇINTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ÜLKE ARIBOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Nöropolitika, Psikopolitik, Seçmen Davranışı, Siyasal İletişim, Politik Psikoloji, Siyaset Bilim, Neuropolitics, Psychopolitics, Voter Behavior, Political Communication, Political Psychology, Political Science
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nöropazarlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
İnsan birçok açıdan diğer canlılardan daha karmaşıktır. Bu karmaşık canlının politik karar verme süreçleri söz konusu olduğunda ise onu anlamak daha da zor hale gelmektedir. Bu karmaşık ve politik canlının siyasi eğilimin ne olduğu, nasıl bir siyasi lider profilinden etkilendiği, hangi motivasyonla oy verdiği ve hangi partiye oy verdiği gibi politik psikolojinin kıymetli ve analiz odaklı alanları olan nöropolitik ve psikopolitik alanlarında yeni yeni başlayan akademik araştırmalar daha da kıymetli hale gelmektedir. Bu çalışmanın çıkış noktası olarak“İnsanın politik tutum ve davranışlarını anlamaya çalışırken, klasikleşmiş araştırma yöntemlerinin ötesine geçebilmek amacıyla örtük çağrışım testi gibi nörobilim ve psikolojinin multidisipliner yönlerinden faydalanarak daha iyi sonuçlar elde edebilir miyiz?”sorusuna odaklanılmıştır. Çalışmanın teori kısmında seçmen davranışlarını inceleyen yaklaşımlar ve yeni bir yaklaşım olan nöropolitika tartışılmakta gerek nörobilim gerekse bir psikolojik araştırma yöntemi olan örtük çağrışım testi anlatılmaktadır. Çalışmanın deney kısmında ise Cumhur İttifakı ve Millet İttifakına dair seçmen algısı ölçümlenmeye çalışılırken örtük çağrışım testi (implicit assocation test) açık çağrışım testi (explicit assocation test) yöntemine nazaran daha iyi sonuçlar verir hipotezi yordanmış ve hipotez sonuç kısmında belirtilen sebeplerden ötürü doğrulanamamıştır.
Özet (Çeviri)
Humans are in many ways more complex than other living beings. When it comes to the political decision-making processes of this complex creature, it becomes even more difficult to understand. Through upcoming academic research in the fields of neuropolitics and psychopolitics, which is a valuable and analysis-oriented field of political psychology, it became even more valuable to understand what the political tendency of this political creature is, what kind of political leader profile it is influenced by, what motivation it votes for and which party it votes for. The starting point of this study is the question“When trying to understand human political attitudes and behaviors, can we achieve better results by making use of the multidisciplinary aspects of neuroscience and psychology, such as implicit association testing, in order to go beyond classical research methods?”In the theory part of the study, approaches examining voter behaviors and neuropolitics, which is a new approach, are discussed, and both neuroscience and implicit association test, which is a psychological research method, are explained. In the experimental part of the study, the hypothesis that the implicit association test gives better results than the explicit association test while trying to measure the perception of voters about the Republic's Alliance and the Nation Alliance was tested and the hypothesis could not be verified due to the reasons stated in the conclusion part.