The investigation of high carbohydrate diet exposure and effects in colon in sprague dawley rats during maternal and maturation periods
Sprague dawley sıçanlarda maternal ve matürasyon dönemlerinde yüksek karbonhidrat diyetine maruz kalmanın kolondaki etkilerinin araştırılması
  1. Tez No: 701989
  2. Yazar: SHYMA OSAMA F MUSA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU GEMİCİ BAŞOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Maternal/Maturasyon dönemleri, RAD51, H2AX, Proksimal kolon, Reaktif oksijen türleri, Maternal/Maturation periods, RAD51, H2AX, Proximal colon, Reactive oxygen species
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Sprague Dawley Sıçanlarda Maternal ve Matürasyon Dönemlerinde Yüksek Karbonhidrat Diyetine Maruz Kalmanın Kolondaki Etkilerinin Araştırılması. Yeditepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans tezi, İstanbul. Hamilelik sırasında, annenin hemen hemen her organ sisteminin fizyolojisi, yavrularının oluşumu ve gelişimini destekleyen değişiklikler içerir. Bağırsak mikrobiyomunun, dolayısıyla kolonun sağlığının şekillenmesinde beslenmenin önemli bir rolü vardır. Karbonhidratların insan sağlığı üzerindeki etkileri geniş çapta araştırılmış, ancak hamilelik sırasında kolon dokusunun yüksek karbonhidratlara maruz kalmasının etkileri tam olarak gösterilmemiştir. Bu çalışmada, maternal ve maturasyon dönemlerinde, yüksek karbonhidrat alımı sonucu kolonda meydana gelen değişiklikleri araştırdık. Bu amaçla çalışmanın ilk aşamasında (maternal dönem/gebelik ve laktasyon) ve çalışmanın ikinci aşamasında (matürasyon) sıçanlar yüksek karbonhidratlı diyetle beslendi. 21 gün G+21 gün L ve 120 gün M sonrasında anestezi altında sıçanların proksimal kolon dokusu ve dışkısı alınarak deney sonlandırıldı. G+L ve M dönemlerindeki diyetlerin proksimal kolon üzerine etkilerini belirlemek amacıyla morfoloji, hematoksilen-eozin (HE) boyama tekniği uygulandı. Ayrıca proksimal kolon dokusu, H2AX ve RAD51 sırasıyla DNA hasarı ve onarım biyobelirteç proteinleri immünofloresan (IF) tekniği ile belirlendi. Böylece, farklı gelişim dönemlerinde kolon epitelinde yüksek karbonhidratlı diyet içeriğinin neden olabileceği DNA hasarı ve onarım koşullarındaki değişiklikler tespit edildi. Proksimal kolon dokusunda reaktif oksijen türlerinin üretimi ve toplam oksidan durum (TOS) ve toplam antioksidan durum (TAS) seviyeleri belirlendi. Sonuçlarımız, karbonhidrat diyetine maruz kalmanın proksimal kolon kriptinde hafif bir bozulmaya, TOS, OSI ve RAD51 ekspresyonunda artış eğilimine neden olurken, TAS'da ise bir azalma eğilimi gözlendiğini ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, yüksek karbonhidratlı bir diyet, maternal ve maturasyon dönemlerinde kolon dokusunun bütünlüğünü bozucu olbir etkiye sahip olabilir.
Özet (Çeviri)
MUSA, S.O.F (2021). The Investigation of High-Carbohydrate Diet Exposure and Effects in Colon in Sprague Dawley Rats During Maternal and Maturation Periods. Yeditepe University, Institute of Health Sciences, Department of Physiology, MSc Thesis, Istanbul. Nutrition has an important role in shaping the gut microbiome thus the health of the colon. The effects of carbohydrates on the human health have been widely investigated but the exposure of high carbohydrates on colon tissue during pregnancy has not been fully illustrated. The aim of the present study to investigate high carbohydrate intake exposure in colon tissue during maternal and maturation period. Rats were fed with high carbohydrate diet during the first stage of the study (gestation and lactation) and in the second stage of study (maturation). The experiment was terminated by removing the proximal colon tissue and feces of the rats under anesthesia after 21 days G+21 days L and 120 days M. The effect of diet during diet on proximal colon morphology was measured by hematoxylin-eosin (HE). H2AX and RAD51 DNA repair biomarker proteins were determined by immunofluorescence (IF). The production of reactive oxygen species and the causes of colon distress, total oxidant status (TOS) and total antioxidant status (TAS) in proximal colon tissue was determined by Rel Assay. High exposure of carbohydrate diet cause mild disturbance in colon crypt, a tendency increase in TOS for the maternal HCD-SFD group while it shows a tendency decrease in TAS for the maternal and maturation HCD-HCD group. OSI presented only a tendency increase in the HCD-HCD group. High maturation diet (SFD-HCD) and high carbohydrate diet (HCD-HCD) shows a tendency increase of RAD51 expression levels. In conclusion, high carbohydrate diet may have a possible effect in disturbing the colon tissue during maternal and maturation period.