İlkokul öğrencilerinin çevresel farkındalıklarının incelenmesi
Examination of environmental awareness of primary school students
  1. Tez No: 702026
  2. Yazar: JÜLİDE SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre farkındalığı, çevre eğitimi, çevre, Environmental awareness, environmental education, environment
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç: Bu çalışmada ilkokul öğrencilerinin çevre farkındalığı düzeylerinin incelenmesi, sınıf öğretmenlerinin çevre farkındalığı ve öğrencilerde çevre farkındalığına ilişkin görüşleri ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Bu kapsamda bu çalışmada Eskişehir ilindeki ilkokul öğrencilerinin ve onların öğretmenlerinin çevre farkındalığına yönelik bir araştırma yapılmıştır. Yöntem: Bu çalışmada ardışık açıklayıcı desen tercih edilmiştir. Bu bağlamda Odunpazarı/ESKİŞEHİR'deki devlet ilkokullarında öğrenim gören 3. ve 4. sınıftaki 608 öğrenciden anket yoluyla toplanan veriler ile önce nicel analiz gerçekleştirilmiştir. Müteakiben 11 sınıf öğretmeni ile görüşme gerçekleştirilerek toplanan verilerle nitel analiz yapılmıştır. Bulgular: Çalışma sonucunda kız öğrencilerinin çevresel farkındalık düzeylerinin erkek öğrencilere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Kırsal alanda ikamet eden öğrencilerin canlıların devamlılığı konusunda daha duyarlı olduğu gözlenmiştir. Sınıf düzeyi daha yüksek olan öğrencilerin daha yüksek çevre farkındalığına sahip olduğu gözlenmiştir. Öğretmenlerin çevre farkındalığı tanımına ilişkin görüşlerinin neredeyse tamamı“Çevreye Karşı Duyarlılık, Çevrenin Korunmasına Yönelik Davranışların Geliştirilmesi ve Uygulanması”şeklinde olduğu tespit edilmiştir. Sonuç ve Öneriler: Çevre farkındalığı konusunda en önemli etkenin eğitim olduğu gözlenmiştir. Bu bağlamda çevre farkındalığının sağlanması amacıyla eğitim sürecinin tüm kademelerinde çevre eğitiminin verilmesinin önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it is aimed to examine the environmental awareness levels of primary school students, to reveal the views of primary school teachers about environmental awareness and students' environmental awareness. In this context, in this study, a research was conducted on the environmental awareness of primary school students and their teachers in Eskişehir. Method: In this study, sequential explanatory design was preferred as the research design. In this context, quantitative analysis was carried out with the data collected through questionnaires from 608 students in the 3rd and 4th grades studying at state primary schools in Odunpazarı / ESKİŞEHİR. Subsequently, qualitative analysis was carried out with the collected data by interviewing 11 classroom teachers. Results: As a result of the study, it was determined that the environmental awareness level of female students was higher than that of male students. It has been observed that students residing in rural areas are more sensitive to the continuity of living things. It has been observed that students with higher grade levels have higher environmental awareness. Almost all of the teachers' views on the definition of environmental awareness were found to be“Sensitivity to the Environment, Development and Application of Behaviors for the Protection of the Environment”. Conclusion and Suggestions: It has been observed that the most important factor in environmental awareness is education. In this context, it is considered important to provide environmental education at all levels of the education process in order to raise environmental awareness.