Effectiveness of internal audit on financial performance in Libyan public institutions
Libya kamu kurumlarında iç denetimin finansal performans üzerindeki etkinliği
- Tez No: 702047
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ALTUĞ BİÇER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç Denetim, İç Denetim Etkinliği, Libya Kamu Kurumları, Mali Performans, Internal Audit, Internal Audit Effectiveness, Libyan Public Institutions, Financial Performance
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
İç denetimin etkinliği, özellikle Libya gibi gelişmekte olan ülkelerin litecatürürdı yeterince ilgi görmemiştir. Bu durum göz önüne alındığında, az sayıda çalışma kamu kurumlarına odaklanmıştır. Bu çalışmaların be gerel olasak halka açık şirketlerde yapıldığını. edilmiştir, kar amacı gütmeyen ve tamamen devlet bütçesinden finanse edilen kamu kurumlarıyla ilgili be litesatürde yeterk sayıda çalışma öulurma maktader. İç denetim etkinliğinin bileşenleri (bağımsızlık, mesleki yeterlilik, üst yönetim desteği, kalite ve iç ve dış denetçiler arasındaki işbirliği) kamu kurumlarında mali performans üzerinde bir etki faktörünü dikkate alır. Bu bileşenlerin etir faktörü, iç denetim departmanlarının işlerini etkin bir şekilde yürütmelerine yardımcı olan finansal performans için kontrol ve iyileştirme sağlamasından kaynaklanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, iç denetimin etkinliğinin, düzenleyici değişkenler (Kurum Türü, Banka Hesap Türü) dikkate alınarak beş bileşen üzerinden incelenmesidir. Dolayısıyla bu çalışma, bu değişkenler düzeyinde iç denetimin etkinliğini ve kâr amacı gütmeyen ve tamamı Libya Maliye Bakanlığı tarafından finanse edilen kamu kurumlarında finansal performans üzerindeki etkisini netleştirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma, çalışma hedeflerine ulaşmak için analitik, tanımlayıcı yönteme dayardırılmıştır. Anket ayrıca araştırma konusu hakkında ön veri toplamak için bir araç olarak kullanılmıştır. Bu anketler, Libya kamu kurumlarındaki iç denetçiler, mali kontrolörler ve mali direktörlerden oluşan rastgele bir örneğe (N = 370) dağıtılmıştır. Ayrıca, hipotez testi ve veri analizi için istatistiksel yaklaşım (SSPS) kullanılmıştır. Sonuçlar, iç denetim etkinliği unsurlarının sadece dört bileşeninin (bağımsızlık, üst yönetimin desteği, kalite ve iç ve dış denetçiler arasındaki işbirliği) finansal performans üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, bu bileşenler Libya kamu kurumlarında finansal performans üzerindeki etkiyi açıklamada kritik öneme sahiptir. Dolayısıyla bu bileşenlerdeki herhangi bir artış, kamu kurumlarının yolsuzluktan korunması anlamına gelen finansal performansın etkinliğini artıracak ve böylece kamu kurumlarının topluma sunduğu hizmetlerin etkinliğini artıracaktır. Bu nedenle, çalışma bir dizi öneri sunmuştur. Bu önerilerin en önemlisi iç denetim etkinliğinin arttırılmasında temsil edilir.
Özet (Çeviri)
Effectiveness of internal audit has not received enough attention in the literature, especially in developing countries such as Libya. When these limited studies, few studies have focused on public institutions. Where most of them focused on publicly held companies. Due to this, getting a clear picture of elements of IA effectiveness in public institutions non-profit and fully funded from the state budget was impossible. The components of internal audit effectiveness (independence, professional competence, support senior management, quality, and corporation between the internal and external auditors) consider an impact factor on financial performance in public institutions. It is due to what these components provide of control and improve for the financial performance, which helps the internal audit departments to carry out their work effectively. Hence, what distinguishes this study is that effectiveness of internal audit has studied through five components - taking into consideration the moderating variables (Type of Institution, Type of Bank Account). Thus this study aims to clarify the internal audit effectiveness at the level of these variables and the impact on financial performance in public institutions non-pro it and fully funded by the Ministry of Finance in Libya. The study depended on the analytic, descriptive method to achieve the study goals. The questionnaire was also used as a tool to collect preliminary data about the study subject. These questionnaires were distributed to a random sample (N = 370) consisted of the internal auditors, financial controllers, and financial directors at the Libyan public institutions. Also, the statistical approach was used (SSPS) to hypothesis test and data analysis. The results indicate that there just four components of internal audit effectiveness elements namely (independence, support senior management, quality, and cooperation among external and internal auditors) have a positive impact on FP. Therefore, these components are critical in explaining the impact on financial performance in the Libyan public institutions. Thus any increase in these components will increase the efficiency of financial performance, which means protecting the public institutions from corruption, thus raising the efficiency of services that the public institutions provided to society. Therefore, the study presented a set of recommendations; Represented in the increase the internal audit effectiveness by enhancing its elements.