Alî er-Ruhâvî Tuhfe-i Taksîrî (48B-92B inceleme-tenkitli metin)
Alî er-Ruhâvi's Tuhfe-i Taksîrî (Review-reinforced text)
  1. Tez No: 702128
  2. Yazar: FAYSAL ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN ALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şâhidî, Mesnevî, Tuhfe, Alî er-Ruhâvî, Şerh, Şâhidî, Mesnevî, Tuhfe, Alî er-Ruhâvî, Commentary
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Çalışmamızın menbaı olan İbrâhim Şâhidî'nin Tuhfe-i Şâhidî adlı manzum sözlüğü üzerinde kıymete değer pek fazla çalışma yapılmış ve bu çalışmalar genelikle eserin izahına yönelik olmuştur. Yapılan çalışmalardan biri de Alî er-Ruhâvî'nin yapmış olduğu şerhtir. Alî er-Ruhâvî bu yapmış olduğu şerhe Tuhfe-i Taksîrî adını vermiştir. Şarih şerhin başında aruz kalıplarına yönelik açıklamalar vermiş daha sonra aruz kalıplarını uygulamalar ışığında ortaya koymuştur. Şerhinde beyitlerde bulunan kelimelerin hem Farsça hem de Arapça manalarına yer veren şarih bazı kelimeleri Mesnevi'den beyitler vererek örneklemiştir. İbrâhim Şâhidî bu eseri kaleme alırken Mesnevî gibi bir şâhesere başvurmuştur. Alî er-Ru'hâvî ise Tuhfe-i Taksîrî adlı şerhi ile hem Mesnevî'yi hem de Tuhfe-i Şâhidî'yi aynı düzleme taşıyarak her iki eserin de anlaşılmasına yönelik bir çalışma ortaya koymuştur. Bizim de bu eserde yaptığımız Tuhfe-i Taksîrî'nin 48b-92b varaklarının karşılaştırmalı metnini ortaya koymak, metnin detaylı bir incelemesini yapmaktır. Bu çalışmamız bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın birinci bölümünde İbrâhim Şâhidî'nin hayatı, eserleri ve Tuhfe-i Şâhidî üzerine yapılan şerhler ele alınmaktadır. İkinci bölümünde ise şarihin hayatı ve bilinen tek eseri olan Tuhfe-i Taksîrî tezimizin mahiyetini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
A lot of valuable work has been done on the verse dictionary of İbrâhim Şâhidî, which is the source of both our work, called Tuhfe-i Şâhidî and these studies have generally been commentary for understanding the work. One of the studies carried out is the annotation made by Alî er-RuhÀvî. Alî er-Ruhâvî named this commentary as Tuhfe-i Taksîrî. The commentary gave the aruz patterns at the beginning of the commentary and then included the aruz patterns. Alî er-Ruhâvî included both Persian and Arabic meanings of the word in couplest in his commentary and some words were exemplified by giving couplets in Mesnevî. When İbrâhim Şâhidî wrote this work, he applied to a masterpiece like the Mesnevî. Alî er-Ruhâvî wrote a commentary called Tuhfe-i Taksîrî, which we have done in this study, is a detailed moaning of the text. We gave information about verse dictionaries and gave the annotations of Tuhfe-i Şâhidî. This study consists of an introduction and two parts. In the first part of our study, we focused on the life and Works of İbrâhim Şâhidî. After devoting the second part to Tuhfe-i Taksîrî, the life of the commentary and his only known work, we gave a translation text.