Meningiomlarda TERT promoter mutasyonunun moleküler yöntemler ile araştırılması ve prognostik yerinin belirlenmesi
Investigation of TERT promoter mutation by molecular methods and determination of its prognostic value for meningiomas
- Tez No: 702581
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜZİDE AYŞE OCAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: TERT, promoter, meningiom, nüks, prognoz, TERT, promoter, meningioma, recurrence, prognosis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Meningiomlarda nüks ve progresyon riskinin belirlenmesinde ve prognozun öngörülmesinde kullanılan en önemli 2 parametre histopatolojik derece ve cerrahi eksizyonun kapsamıdır. Bu iki majör parametre dışında TERT promoter mutasyonunun meningiomlarda prognostik öneme sahip olabileceğine dair son zamanlarda yapılmış bazı çalışmalar mevcuttur. Bizim bu çalışmadaki amacımız, TERT promoter mutasyonunun tümörün biyolojik davranışı ile ilişkisini ve prognostik önemini incelemektir. Bununla birlikte, hedefe yönelik tedavi ajanlarıyla ilgili yapılabilecek çalışmalar için literatüre veri sağlayabilmek de amaçlarımız arasındadır. Çalışmamızda daha önce merkezimizde tanı almış meningiom tanılı 165 hasta 2016 DSÖ SSS tümörleri sınıflama kriterlerine göre yeniden değerlendirildi ve Real-time PCR yöntemiyle formalin fikse parafin bloklar kullanılarak TERT promoter mutasyonu varlığı incelendi. Ardından TERT promoter mutasyonu varlığı ile hastaların klinik ve histopatolojik özellikleri arasındaki ilişki değerlendirildi ve sağkalım analizi yapıldı. 165 hastanın 11'inde (%7) TERT promoter mutasyonu saptandı. Yapılan analizler sonucunda meningiomlarda sağkalım süresi ile yüksek histopatolojik derece ve ileri hasta yaşı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki izlendi. Bu sonuçlar literatür verileri ile uyum göstermektedir. Fakat TERT promoter mutasyonu varlığı ile nüks oranı, progresyon oranı, ilk nüks zamanı ve genel sağkalım süresi arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Ayrıca, TERT promoter mutasyonunun istatistiksel olarak genel sağkalımı etkileyen faktörlerden biri olmadığı görüldü. Elde edilen bu sonuçlar literatür ile uyum göstermemektedir. Bunun en olası nedenlerinden biri çalışmamızdaki TERT promoter mutasyonu taşıyan hasta sayısının ve anaplastik meningiom tanılı hasta sayısının az olması olabilir. Sonuç olarak, elde ettiğimiz veriler literatür verileri ile birlikte değerlendirildiğinde, meningiomlarda TERT promoter mutasyonu varlığının kötü prognoz ile ilişkili olabileceği görülse de, meningiomlardaki prognostik yerinin aydınlatılabilmesi için daha fazla sayıda hasta ile yapılacak çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The two most important parameters used in determining the risk of recurrence and progression and predicting the prognosis in meningiomas are histopathological grade and extension of surgical excision. In addition to these two major parameters, there are some recent studies show that the presence of TERT promoter mutation may have prognostic importance in meningiomas. Our aim is to examine the relationship between TERT promoter mutation and the biological behavior of the tumor and its prognostic significance in this study. Moreover, providing data to the literature for studies on targeted therapy agents is also our goal for this study. In this retrospective study, we selected 165 meningioma cases from the archive of Akdeniz University Department of Pathology. Tumor slides were reevaluated and regraded according to the criteria of the 2016 WHO (World Health Organization) classification of tumors of the CNS (Central nervous system). A real-time PCR technique was performed on selected FFPE tumor tissues to search for TERT promoter mutation. Then, the relationship between TERT promoter mutation status and clinical and histopathological features of the patients was evaluated and survival analysis was performed. TERT promoter mutation was detected in 11 (7%) of 165 patients. As a result of the analysis, a statistically significant relationship was observed between survival time and high histopathological grade and advanced patient age in meningiomas. These results were compatible with the literature. However, the relationship between TERT promoter mutation status and recurrence rate, progression rate, time to the first recurrence, and overall survival was not statistically significant contrary to what was pointed out in previous reports. One of the most likely reasons for this situation might be the low number of patients with TERT promoter mutation and the low number of patients with anaplastic meningioma in our study. In conclusion, our results showed that the presence of TERT promoter mutation in meningiomas might be associated with a poor prognosis. But to elucidate the prognostic importance of TERT promoter mutation and obtain satisfactory statistical results in meningiomas, multicenter studies with large patient series are needed.