Dental aerosolün önlenmesi ve yayılmasında farklı kontrol sistemlerinin etkinliklerinin incelenmesi
Investigation of the efficiency of different control systems in prevention and spread of dental aerosol
  1. Tez No: 702603
  2. Yazar: SEHER ELİF BÖKE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KELEŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aerosol, covid-19, Endodonti, Enterococcus faecalis, Aerosol, covid-19, endodontics, Enterococcus faecalis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Bu çalışmada özel olarak yapılmış kapalı bir kabinde Enterococcus faecalis ile kontamine edilmiş dental aerosolün yayılmasını önlemek için farklı sistemlerin etkinliği karşılaştırıldı. Materyal ve Metod: Fantom model üzerinde mandibular birinci molar diş rubber dam'la izole edilerek hazırlandı. On dakika boyunca, aeratöre takılan frez yardımıyla oluşturulan aerosol, 1-3x108 CFU/ml E. faecalis içeren süspansiyon ile kontamine edildi. Aerosolu yayılmasını önleme yöntemine göre dört deney grubu oluşturuldu: ekstraoral vakum cihazı, aerosol defender, ekstraoral vakum cihazı + aerosol defender kombinasyonu ve yüz bariyeri. İşlem sırasında standart mesafelerde 4 farklı yönde konumlandırılan 4 adet agar plakları ile aerosol yayılımı tespit edilerek veriler elde edildi. Ayrıca, odanın merkezine yerleştirilen airidiel cihazı ile kabin içindeki hava emilerek veriler elde edildi. Tüm agar plakalarındaki CFU sayısı kaydedildi ve skorlandı. Agar plak sayısı ve hava örnekleme cihazından elde edilen ortalama CFU skorları, %5 anlamlılık seviyesinde gruplar ve yönler arasında Kruskal-Wallis H testi kullanılarak karşılaştırıldı. Bulgular: Aerosol defender cihazının kullanılması, diğer yönlere kıyasla hastanın göğsüne hizalanan agarlar da daha yüksek CFU skorlarına yol açmıştır (p < ,05). Yüz bariyeri grubundaki agar plaklarının ortalama CFU skorları, her yönden ekstraoral vakum cihazı ve kombine gruplarınkilere benzerdi (p > ,05). Ekstraoral vakum cihazı + aerosol defender kombinasyonu, diğer gruplara ve pozitif kontrol grubuna göre daha az CFU skoru oluşturdu (p < ,05). Sonuç: Cihazlar aerosolün hasta etrafına yayılmasını bir ölçüde engellese de kabin ortamındaki kontamine aerosol miktarını tamamen ortadan kaldıramadı. Ekstraoral vakum cihazı ve aerosol defender kombinasyonu, pozitif kontrol grubuna kıyasla hava örneklemelerinde CFU skorunu önemli ölçüde azaltan tek gruptu.
Özet (Çeviri)
Aim: This study compared the efficacy of different systems for preventing the spread of dental aerosol contaminated with Enterococcus faecalis in a specially constructed closed cabinet. Material and Method: The mandibular first molar tooth was isolated on the phantom model and prepared with a rubber dam. During 10 minutes, the aerosol created with the aid of the bur attached to the aerator was contaminated with the suspension containing 1-3x108 CFU/ml E. faecalis. According to the aerosol prevention method, four experimental groups were formed: extraoral vacuum device, Aerosol defender, extraoral vacuum device+Aerosol defender combination and face barrier. Data were obtained by detecting aerosol propagation with 4 agar plates positioned in 4 different directions at standard distances during the procedure. In addition, data were obtained by sucking the air in the cabin with the airidiel device placed in the center of the room. The number of CFUs on all agar plates was recorded and scored. Agar plate count and mean CFU scores obtained from the air sampling device were compared between groups and aspects at the 5% significance level using the Kruskal-Wallis H test. Results: Use of the aerosol defender device also resulted in higher CFU scores for agars aligned to the patient's chest compared to other directions (p < .05). The mean CFU scores of the agar plates in the face barrier group were similar in all respects to those of the extraoral vacuum device and combined groups (p > .05). Extraoral vacuum device + Aerosol defender combination produced less CFU score than other groups and positive control group (p < .05). Conclusion: Although the devices prevented the spread of aerosol around the patient to some extent, they could not completely eliminate the amount of contaminated aerosol in the cabin environment. The combination of the Extraoral vacuum device and Aerosol defender was the only group that significantly reduced the CFU score in air samples compared to the positive control group.