İnşaat sözleşmelerinde yüklenicinin teslim borcunda temerrüdüne ilişkin ceza koşulu
Penalty condition regarding the contractor's deadline of delivery in construction contracts
- Tez No: 702678
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZ SEÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İnşaat sözleşmesi, yapıyı teslim borcu, yüklenici, iş sahibi, temerrüt, ceza koşulu, Construction contract, debt to deliver the building, the contractor, business owner, default, penalty clause
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
İnşaat sözleşmelerinde yüklenicinin yapıyı kararlaştırılan zamanda ve sözleşmeye uygun olarak teslim etmesi iş sahibi için büyük bir öneme sahip olduğundan yüklenicinin yapıyı zamanında teslim etmesini sağlamak ve iş sahibinin yapının zamanında teslim edilmemesi halinde ortaya çıkabilecek zararlarını karşılamak maksadıyla iş sahibi lehine ceza koşulu kararlaştırıldığı görülmektedir. Ceza koşulu, her iki taraf lehine ve her türlü borç ihlali durumu için kararlaştırılabilirse de uygulamada en sıklıkla karşılaşılan durum, yüklenicinin yapıyı kararlaştırılan zamanda teslim etmesini sağlamak amacıyla iş sahibi lehine kararlaştırılmasıdır. Bu nedenle tez çalışmamızda yüklenicinin yapıyı teslim borcunda temerrüdü halinde iş sahibi lehine kararlaştırılan ceza koşulu kayıtları üzerine araştırma ve inceleme yapılmaya çalışılmıştır. Tez çalışmamız iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde yüklenicinin yapıyı teslim borcu, yapıyı teslim borcunda temerrüdünün şartları ve iş sahibinin temerrütten doğan hakları, ikinci bölümde ise ceza koşulu ile ilgili genel bilgilere yer verilmiş, yüklenicinin temerrüdü halinde iş sahibinin sahip olduğu seçimlik haklar ve ceza koşulu arasındaki ilişki saptanmaya çalışılmış ve nihayet iş sahibinin ceza koşulunu aşan zararlarını talep edebilme şartları ile aşırı ceza koşulunun indirilmesi müesseseleri de açıklanarak çalışmamız sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since the contractor's delivery of the building at the agreed time and in accordance with the contract is of great importance for the employer in construction contracts, it is seen that a penalty clause is decided in favor of the employer in order to ensure that the contractor delivers the building on time and to cover the damages that may arise if the construction is not delivered on time. Although the penalty clause can be decided in favor of both parties and for any breach of debt, the most common situation in practice is that it is decided in favor of the employer in order to ensure that the contractor delivers the structure at the agreed time. For this reason, in our thesis study, it has been tried to research and examine the records of the penalty clause decided in favor of the employer in case of default of the contractor in the delivery debt of the building. Our thesis work consists of two main parts. In the first part, the contractor's debt to deliver the structure, the terms of the default in the debt of the construction and the rights of the employer arising from the default, in the second part, general information about the penalty condition is given. Our study was concluded by explaining the conditions for the owner to claim damages exceeding the penalty condition and the institutions of reducing the excessive penalty condition.