Bir üniversite hastanesi çocuk psikiyatri polikliniğine konsülte edilen hastaların sosyodemografik özellikleri, konsültasyon istem nedenleri ve konulan psikiyatrik tanıların değerlendirilmesi
Sociodemographic characteristics, reasons for consultation and evaluation of the psychiatric diagnoses of patients consulted to a university hospital child psychiatry outpatient clinic
- Tez No: 702701
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET HAMDİ ALPASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Psychiatry, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Konsültasyon, Liyezon, Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi, Consultation, Liaison, Child and Adolescent Psychiatry
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Psikiyatrisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ayaktan ve yatarak tedavi gören çocuk ve ergenler için istenen psikiyatri konsültasyonlarının geriye dönük incelenmesidir. Gereç ve yöntem: Çalışmada 01.01.2014-01.06.2018 tarihleri arasındaki sürede konsültasyonu istenen ayaktan ve yatarak tedavi gören hastaların kayıtları geriye dönük olarak taranmıştır. Araştırmacı tarafından Konsültasyon Bilgi Formuna; demografik özellikler, konsültasyon isteyen bölüm, konsültasyon istem nedeni, hastanın tıbbı tanısı, değerlendirme sonrası konulan psikiyatrik tanı ve önerilen tedavi verileri doldurulmuştur. Veriler SPSS 20.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: 4 yıl 6 aylık süre içinde ayaktan ve yatarak tedavi gören 818 çocuk ve ergen hastadan psikiyatri konsültasyonu istenmiştir. Değerlendirilen 818 hastanın %57.3'ü kız, %42.7'i erkek olarak bulunurken, olguların yaş ortalaması 11.53 ± 4.26 yıl olarak saptanmıştır. Olguların %52.9'unu yatarak tedavi gören, %47.1'ini ayaktan takip edilen hastalar oluşturmaktadır. En sık konsültasyon isteyen klinikler; sırasıyla genel pediatri (%38.8), çocuk acil (%17.4) ve çocuk nöroloji-nöroloji (%8.2) kliniğidir. Olguların %23.3'ü değerlendirilen kesitte psikiyatrik tanı almamıştır. Psikiyatrik tanılar; en sık %11.1 oranla uyum bozukluğu, ikinci sıklıkta %9.8 oranla depresif bozukluk, üçüncü sıklıkta %7.6 oranla dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanılarıdır. Olguların % 11.5'inin intihar girişiminde bulunduğu saptanmıştır. Değerlendirilen olguların %52.9'una medikal tedavi uygulanmıştır. En sık %22.4'üne SSGI grubu antidepresanlar önerilmiştir. Sertralin (%14.7) en sık önerilen psikotropik moleküldür. Sonuç: Bu çalışmada, ayaktan veya yatarak tedavi gören hastalardan, psikiyatri konsültasyonu istenen çocuk ve ergenlerde, yüksek oranda psikopatoloji saptanmıştır. Konsültasyon sürecinin sağlıklı işlemesi bakımından klinikler arası işbirliğinin önemli olduğu düşünülmektedir. Çocuk acil servisinin en sık konsültasyon isteyen 2. birim olması dolayısıyla, acil servis ile işbirliğinin arttırılması ve acil servislerde psikiyatrik değerlendirme için fiziki şartların iyileştirilmesi önerilmektedir. Ülkemizde Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği öncülüğünde, konsültasyonlar için ortak bir değerlendirme ve uygun tedavilerin yaygınlaşması adına KLP kılavuzu hazırlanmasının faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study is to retrospectively examine the psychiatric consultations required for children and adolescents who are receiving inpatient and outpatient treatment at Afyonkarahisar Health Sciences University Medical Faculty Hospital. Methods: The records of the outpatient and inpatient treatment patients who were consulted between 1.1.2012 and 1.6.2018 were reviewed (scanned) retrospecti-vely. Consultation Information Form by researcher; the sociodemographic infor-mation of the patients, the reason for requesting the consultation, the reason for requesting the consultation, the medical diagnosis of the patient, the psychiatric diagnosis after the evaluation and the recommended treatment data. The data were analyzed using the SPSS 20.0 program. Results: A total of 818 children and adolescents with outpatient and inpatient psychiatric consultations were requested within 4 years and 6 months. Of the 818 patients evaluated, 57.3% were female and 42.71% were male. Of the cases, 52.9% were inpatients and 47.1% were inpatients. The most frequent consultation clinics were general pediatrics (38.8%), pediatric emergency (17.4%) and pediat-ric neurology - neurology (8.2%) clinic. 23.3% of the patients did not have a psychiatric diagnosis. Psychiatric diagnoses were mostly adjustment disorder ( 11.1%), depressive disorder (9.8%) and attention deficit hyperactivity disorder (7.6%). It was determined that 11.5% of the cases attempted suicide. Medical tre-atment was administered to 52.9% of the evaluated cases. The most common SSRI group antidepressant drugs (22.4%) have been proposed. Sertraline (14.7%) was the most commonly recommended psychotropic molecule. Conclusions: In this study, Psychopathology has been determined at high rates in children and adolescents who require psychiatric consultation from patients who are receiving outpatient or inpatient treatment. It is thought that collaboration between clinics is important for the healthy functioning of the consultation pro-cess. It is recommended to increase the cooperation with the emergency department and to improve the physical conditions for psychiatric evaluation in emergency de-partments due to the fact that the pediatric emergency service is the second most frequently requested unit. In our country, under the leadership of Turkey Associa-tion of Child and Adolescent Psychiatry, a common evaluation will be useful for consultation and preparation of appropriate therapy is considered widespread use of KLP guide behalf.