Çoklu duyusal öğrenme modeline göre masal anlatıcılığının dinleme becerisinin geliştirilmesine etkisi
The effect of storytelling on the development of listening skills according to the multi-sensory learning model
- Tez No: 702758
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN KARAKUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Masal, Dinleme Becerisi, Çoklu Duyusal Öğrenme, Tutum, Fairy Tale, Listening Skill, Multi-Sensory Learning, Attitude
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 246
Özet
Bu araştırmada çoklu duyusal öğrenme modeliyle masal anlatımının dinleme becerisine etkisinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırmada deneysel araştırma ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karma desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim yılında Orta Karadeniz Bölgesinde bir ortaokulda öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmaya sınıfta bulunan öğrencilerden gönüllü olarak ve velisinin izniyle 13 öğrenci katılmıştır. Bu kapsamda araştırmaya katılan öğrenci velileri (13 veli) de araştırmaya dâhil edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen“Masalların Dinleme Becerisinin Geliştirilmesine Yönelik Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Ayrıca veli görüşme formu, masal günlükleri, masalı yorumluyorum, masal öz değerlendirme formları, masal kalıcılık testi kullanılmıştır. Araştırmada geliştirilen ölçek beş alt boyuttan oluşmaktadır. Ölçeğin açıkladığı toplam varyans %47,73 ve güvenirlik katsayısı,869 olarak bulunmuştur. Araştırma verilerinin analizinde nicel ve nitel veri analiz yöntemleri kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde SPSS26 veri analiz programı ile birlikte verilerin geçerlik ve güvenirlik analizleri için, t testi kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmada çoklu duyusal öğrenme yöntemi ile masal anlatımının, 5. sınıf öğrencilerinde masal dinlemeye karşı tutumlarının olumlu yönde etkilendiği sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda velilerin çoklu duyusal masal anlatım etkinliklerinden memnun kaldıkları, öğrencilerin masala ilişkin olay örüntülerini doğru anladıkları, temaların öğrenciler tarafından büyük ölçüde doğru hatırlandığı, öğrenci ve velilerin masal dinlemeye karşı olumlu tutum geliştirdikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to reveal the effect of storytelling with multi-sensory learning model on listening skill. Mixed design, in which experimental research and qualitative research methods are used in the research. The study group of the research consists of 5th grade students studying a Secondary School in Middle Black Sea in the 2020-2021 academic year. Among the students in the classroom, 13 students participated in the research voluntarily and with the permission of their parents. In this context, the parents (13 parents) of the students participating in the research were included in the research. As a data collection tool in the research, “Attitude Scale Towards Developing Tales' Listening Skills”developed by the researcher was used. In addition, parent interview form, fairy tale diaries, I interpret the fairy tale, fairy tale self-evaluation forms, fairy tale permanence test were used. The scale developed in the research consists of five sub-dimensions. The total variance explained by the scale was 47.73% and the reliability coefficient was.869. Quantitative and qualitative data analysis methods were used in the analysis of the research data. In the analysis of quantitative data, the SPSS26 data analysis program and the validity and reliability analyzes of the data, t-test were used. Content analysis was used in the analysis of qualitative data. In the study, it was concluded that the multi-sensory learning method and the telling of fairy tales positively affected the attitudes of 5th grade students towards listening to fairy tales. In line with the data obtained, it was concluded that the parents were satisfied with the multi-sensory storytelling activities, that the students understood the plots of the fairy tales correctly, that the students remembered the plots and themes in the fairy tales correctly to a large extent, and that the students and parents developed a positive attitude towards the fairy tales.