Exploring the meaning in platform-based design work from the perspective of industrial designers
Endüstriyel tasarımcıların gözünden platforma dayalı tasarım iş pratiğinde işin anlamlılığının incelenmesi
- Tez No: 702833
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞEN TÖRE YARGIN, DOÇ. DR. PINAR KAYGAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Science and Technology, Industrial Design, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Son on yılda iş dünyası dijital dönüşümü yaşıyor. Dijital süreçleri ve araçları iş modellerine entegre eden dijital dönüşüm, geleneksel iş yapılarında, hiyerarşide, ilişkilerde ve çalışma alanında değişime yol açıyor. Geleneksel çalışma tarzındaki bu değişim sayesinde bugün bir iş için, açık bir çağrı yoluyla, coğrafi olarak dağılmış insan kitlelerinden destek almak mümkündür. Bu, şirketlerin ve bireylerin artık sınırsız büyüklükte bir insan grubuna erişebildiği ve belli bir ödeme karşılığında Web'deki çevrimiçi platformları kullanarak onlarla belirli problemlerini çözebilecekleri anlamına gelmektedir. Bu yeni çalışma modeli, müşterilerin ve hizmet sunucularının internet üzerinden buluştukları platform aracılığıyla çalışma biçimi olarak tanımlanmaktadır. Bu araştırma, son yıllarda dijital bir çalışma formu olarak çevrim içi platformlarda iş yapmayı giderek daha fazla tercih eden endüstriyel tasarımcılara odaklanmaktadır. Kitle çalışmasının ve çevrim içi platformların artan önemine ve endüstriyel tasarımcıların bu iş modeline hızla dahil olmasına karşın, konu hakkında bilinenler kısıtlıdır. Bu tez literatürdeki bu eksikliğin üzerine eğilerek, tasarımcıların kitle çalışmasındaki deneyimlerini incelemekte, ve bu çalışma biçiminde nerede ve nasıl anlam bulduklarını anlamayı amaçlamaktadır. Türkiye bağlamında yürütülen tezin alan çalışması 22 Türk endüstriyel tasarımcı ile yapılan bireysel görüşmelerden oluşmaktadır. Görüşmelerin analizi, öz-belirleme teorisi tarafından önerilen (1) özerklik, (2) yeterlilik ve (3) ilintililik ihtiyaçları ile ilgili olarak, çevrim içi kitle çalışması platformlarında tasarımcılar için işin anlamlılığını tartışmaktadır. Mülakat bulgularına dayanarak iki ana sonuç çıkarılmıştır. İlk olarak, kitlesel çalışma platformlarında tasarım projeleri yapmanın, özerklik, yeterlilik ve ilintili olma ihtiyaçlarını farklı düzeylerde karşıladığı görülmektedir. Platformlar tasarımcıların özerklik ve yeterlilik ihtiyaçlarını karşılar ve tasarımcılara olumlu deneyimler sağlarken, ilişkiler söz konusu olduğunda durumun değiştiği ve karmaşıklaştığı görülmektedir. İkinci olarak, endüstriyel tasarımcıların bakış açısından kitlesel platformlarda tasarım yapmak, bir organizasyonda kurum içi tasarımcı olarak çalışmaya oldukça benzemektedir. Tasarımcıların kurum içi çalışmalarda diğer aktörlerle ilişkilerine ilişkin deneyimleri burada, tasarım kitle çalışmasında yeniden üretilmektedir.
Özet (Çeviri)
Over the past decade the world of work has been experiencing digital transformation. Integrating the digital processes and tools into business models, digital transformation has led to the shift in the traditional business structures, hierarchies, relations, and the workplace. Thanks to this shift in the traditional way of work, today, it is possible to outsource the work through an open call to a geographically dispersed mass of people. This means that, companies or individuals now have access to an indefinitely large group of people, and are able to solve their specific problems with them in exchange for payment by using online platforms on the web. This new model of work is referred to as crowdwork. This research focuses on a professional group, industrial designers, who have increasingly preferred to work on online crowdwork platforms as a digital work form in recent years. Despite the increased importance of crowdwork and online platforms and the rapid incorporation of industrial designers into this work model, little is known about the topic. This thesis examines this gap by exploring where and how designers find meaning in crowdwork. The fieldwork of the thesis conducted in the context of Turkey consists of interviews with 22 Turkish industrial designers. The analysis of the interviews discusses meaningful work for designers on online crowdwork platforms with respect to the three needs suggested by self-determination theory, which are (1) autonomy, (2) competence, and (3) relatedness. The thesis offers two main conclusions based on the findings obtained from the interviews. First, doing design projects on crowdwork platforms meets the needs of autonomy, competence, and relatedness at different levels. While platforms fulfill designers' needs for autonomy and competence and provide designers with positive experiences, the situation changes and gets complicated when relationships are involved. Second, from the perspective of industrial designers, designing on crowdwork platforms imitates working as an in-house designer in an organization. The experiences of designers regarding their relationships with other actors in in-house work are reproduced here, in design crowdwork.
Benzer Tezler
- Mimari tasarım sürecinde çizim mekanın keşfi - çizim edimi üzerine bir model önerisi
Exploring the drawing space in architectural design process - a model proposal on the act of drawing
GAYE BEZİRCİOĞLU SENVENLİ
Doktora
Türkçe
2021
Mimarlıkİstanbul Teknik ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
PROF. DR. GÜLÇİN PULAT GÖKMEN
- Mimari tasarımda bedenlenmiş empatik ve estetik 'öteki oluş' deneyimi
Embodied empathic and aesthetic 'becoming other' in architectural design
IŞIL İZLEM YAZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
Mimarlıkİstanbul Teknik ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ELMİRA AYŞE GÜR
- Mimarlığın dilinde beden: Bir leksikon denemesi
The body in the language of architecture: A lexical study
ÖZGE ÜSTÜNDAĞ GANİÇ
- A uml profile for role-based access control
Rol-tabanlı erişim denetimi için bir uml profili
ÇAĞDAŞ CİRİT
Yüksek Lisans
İngilizce
2009
Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrolİstanbul Teknik Üniversitesiİleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. FEZA BUZLUCA
- Motivating and engaging efl learners in e-learning with game elements
İngilizce öğrencilerinin e-öğrenmede oyun ögeleriyle motive edilmesi ve derse katılımı
MAHMUT ÖZKAN
Doktora
İngilizce
2016
Eğitim ve ÖğretimÇukurova Üniversitesiİngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. GÜLDEN İLİN