Lokal ileri evre meme kanserli hastalarda neoadjuvan kemoterapi öncesi ve sonrası periferik kan eozinofil/lenfosit oranlarının kemoterapi yanıtına ve prognoza etkisi
The effect of peripheral blood eosinophil to lymphocyte ratio before and after neoadjuvant chemotherapy on chemotherapy response and prognosis in patients with locally advanced stage breast cancer
- Tez No: 702996
- Danışmanlar: PROF. DR. TUĞBA YAVUZŞEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: lokal ileri evre meme kanseri, neoadjuvan kemoterapi, nüks, patolojik tam yanıt, prognostik belirteç, locally advanced breast cancer, neoadjuvant chemotherapy, pathological complete response, prognostic marker, recurrence
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Lokal ileri evre meme kanseri (LİMK) tanılı hastalarda neoadjuvan kemoterapi (NAKT) yanıtı ve prognozu öngörmek için daha önce bulunan belirteçlere katkı sağlayabilecek, basit, uygun fiyatlı ve kolay ulaşılabilir bir belirteç olabileceği düşünülerek periferik kan eozinofil/lenfosit oranının (ELR) kemoterapi yanıtı ve prognoza olan etkisi incelendi. Yöntem: Çalışmaya 18 yaş üzeri, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı'nda 2010-2019 yılları arasında LİMK kanseri tanısı alan ve NAKT verilen 102 kadın hasta dahil edildi. Hastaların retrospektif olarak demografik, klinik, patolojik ve laboratuvar verileri incelendi. Laboratuvar verileri (lökosit sayısı, eozinofil sayı ve yüzdesi, lenfosit sayı ve yüzdesi, ELR ve eozinofilxlenfosit) kemoterapi öncesi, operasyon öncesi ve nüks öncesinde değerlendirildi. Patolojik tam yanıt (pCR), nüks gelişimi ve mortalite için en önemli risk faktörlerini belirlemek amacıyla tek ve çok değişkenli regresyon analizleri uygulandı. Bu faktörlerin PFS (progresyonsuz sağkalım) ve OS (genel sağkalım) üzerine etkilerini belirlemek için Kaplan-Meier sağkalım analiz yöntemi kullanıldı. Bulgular: Ortalama tanı yaşı 50,8±13,0 yıl, takip süresi 41,0±27,0 ay; NAKT'den operasyona kadar geçen süre ortalama 7,9±2,5 ay olarak hesaplandı. Mortalite oranı %10,8, nüks oranı %14,7, pCR görülme oranı ise %27,5 bulundu. NAKT öncesi ve sonrası ELR ve eozinofil x lenfosit parametrelerinde; pCR, nüks ve mortaliteyi öngörmedeki değeri açısından istatistiksel anlamlı farklılık bulunmadı. pCR için en önemli öngörü değerine sahip klinik ve patolojik özellikler; pozitif lenf nodu(LN) sayısının az olması (OR=0,342, p=0,04) ve ER negatifliği (OR=2,6, p=0,035) olarak bulundu. Pozitif LN sayısı üç ve üzeri olan hastalarda nüks gelişme riski; 3,8 kat daha fazla (OR=3,8, p=0,008), PFS süresi daha kısa bulundu. NAKT öncesi lenfosit yüzdesi 26,75 ve altı olan hastalarda nüks gelişme riski; 4,2 kat daha fazla (OR=4,2, p=0.016), PFS süresi daha kısa bulundu. Sonuç: Daha fazla hasta sayısı ve uzun takip süresinde değerlendirme yapıldığında; periferik kan ELR veya eozinofil x lenfosit gibi belirteçlerin, NAKT yanıtını öngörmede uygun fiyatlı, kolay erişilebilir prediktif ve prognostik belirteçler olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The eosinophil to lymphocyte ratio (ELR) was examined because it was considered to be a simple, affordable and easily accessible marker that can contribute to previously found markers to predict neoadjuvant chemotherapy (NAC) response and prognosis in patients diagnosed with locally advanced breast cancer (LABC). Methods: Overall 102 female patients over the age of 18 who were diagnosed with LABC and received NAC at the Dokuz Eylul University Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine, Division of Medical Oncology between 2010 and 2019 were included in the study. Demographic, clinical, pathological and laboratory data of the patients were reviewed retrospectively. Laboratory data (leukocyte count, eosinophil count and percentage, lymphocyte count and percentage, ELR and eosinophilxlymphocyte) were evaluated before chemotherapy, before surgery and before recurrence. Univariate and multivariate regression analyzes were performed to determine the most important risk factors for pathological complete response (pCR), recurrence and mortality. Kaplan-Meier survival analysis method was used to determine the effects of these factors on PFS (progression-free survival) and OS (overall survival). Results: Median age at diagnosis was 50.8±13.0 years, follow-up time was 41.0±27.0 months; the mean time from NAC to operation was calculated as 7.9±2.5 months. The mortality rate was 10.8%, the recurrence rate was 14.7%, and pCR rate was 27.5%. ELR and eosinophilxlymphocyte parameters before and after NAC; no statistically significant difference was found in terms of the value of pCR in predicting recurrence and mortality. Clinical and pathological features with the most important predictive value for pCR; low number of positive lymph nodes (LN) (OR=0.342, p=0.04) and ER negativity (OR=2.6, p=0.035). Risk of recurrence in patients with positive LN count of three or more; 3.8 times more (OR=3.8, p=0.008), PFS duration was found to be shorter. The risk of recurrence in patients with a lymphocyte percentage of 26.75 and below before NAC; 4.2 times more (OR=4.2,p=0.016), PFS time was found to be shorter. Conclusion: When the more patient number and the long follow-up period are evaluated; it is thought that markers such as peripheral blood ELR or eosinophilxlymphocyte can be used as affordable, easily accessible predictive and prognostic markers in predicting NAC response.