Erken evre hastalar ve lokal ileri evre meme kanserinde neoadjuvan kemoterapiyi takiben ameliyat edilen hastalar arasında lenfödem riski, omuz eklemi hareket kısıtlılığı ve yaşam kalitesi açısından farklılıkların araştırılması
  1. Tez No: 813911
  2. Yazar: HALİME GÜL KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN CABIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, lenfödem, yaşam kalitesi, neoadjuvan kemoterapi
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET ERKEN EVRE HASTALAR VE LOKAL İLERİ EVRE MEME KANSERİNDE NEOADJUVAN KEMOTERAPİYİ TAKİBEN AMELİYAT EDİLEN HASTALAR ARASINDA LENFÖDEM, OMUZ EKLEMİ HAREKET KISITLILIĞI VE YAŞAM KALİTESİ AÇISINDAN FARKLILIKLARIN ARAŞTIRILMASI Halime GÜL KILIÇ, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, İstanbul-2023, [email protected] Giriş ve Amaç: Bu çalışma, erken evre hastalar ve neoadjuvan tedaviyi takiben ameliyat edilen lokal ileri evre meme kanserli hastalar arasında lenfödem riski, omuz eklem hareket kısıtlılığı ve yaşam kalitesi açısından farklılıkları araştırmak amacıyla planlandı. Lenfödem risk faktörleri belirlenerek objektif ölçümlerle erken müdahale şansı verilmesi ve lenfödem prognozunu iyileştirmek hedeflendi. Gereç ve Yöntem: Ocak 2021 ve Mayıs 2022 tarihleri arasında 128 erken evre ve 125 lokal ileri evre olup neoadjuvan tedaviyi takiben ameliyat edilen toplam 253 meme kanserli hasta çalışmaya dahil edildi. Baştan cerrahi uygulanan hasta grubu erken evre, baştan neoadjuvan kemoterapi alıp sonrasında cerrahi uygulanan grup lokal ileri meme kanseri kabul edilmiştir. Hastalar ameliyattan hemen önce, ameliyattan sonra 6. ve 12. aylarda SF-12 yaşam kalitesi ve QUICK-DASH el, kol ve omuz hareket kısıtlılığı anketleri ile değerlendirilerek, lenfödem saptama amaçlı kol ölçümleri alınmıştır. Ameliyat edilen kolda sağlam kola göre %10 hacim farkı lenfödem olarak kabul edildi Bulgular: Çalışmada erken evre meme kanseri grubuna kıyasla lokal ileri evre grubundaki hastaların daha genç (p=0,001) olduğu bulunmuştur. Beden kitle indeksine göre yapılan sınıflandırmada obez ve kilolu saptananlarda daha zayıf hastalara göre SF-12 Fiziksel Değerlendirme Toplam Skoru (PCS) ameliyat öncesinde daha düşük olduğu görülmüştür (p=0,031). Her iki grupta SF-12 yaşam kalitesi fiziksel fonksiyon değerlendirilmesinde 6. ayda kötüleşme olduğu, 12. ayda iyileşme olsa da ameliyat öncesi iyilik haline dönüş olmadığı bulundu (p6 lenf nodu çıkarılmasının (p=0,036) lenfödem gelişimini anlamlı olarak arttırdığı tespit edildi. Meme cerrahisi türü, kemoterapi ve radyoterapi almanın lenfödem gelişimi üzerine anlamlı etkisi gösterilemedi. Lenfödem gelişen hastalarda diğerlerine kıyasla 12. ay sonunda SF-12 fiziksel değerlendirme toplam skoru daha düşük bulundu (p=0,043). Sonuç: Çalışmamızın sonuçları sadece daha geniş aksiller cerrahi girişimlerin meme kanseri ilişkili lenfödem gelişimi artırdığını göstermektedir. Mastektomili hastalarda ise meme koruyucu cerrahi uygulanan hastalara göre sadece kol, omuz, el fonksiyonlarının daha kısıtlı olduğu bulunmuştur. Lokal ileri meme kanserli hastalarda ise erken evre meme kanserine göre lenfödemde belirgin artış olmaksızın yaşam kalitesinin ve kol, omuz ve el fonksiyonlarının daha kötü olduğu dikkati çekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF DIFFERENCES BETWEEN EARLY-STAGE PATIENTS AND PATIENTS OPERATED FOLLOWING NEOADJUVAN CHEMOTHERAPY FOR LOCAL ADVANCED BREAST CANCER, IN TERMS OF LYMPHEDEMA, LIMITATION OF MOVEMENT OF THE SHOULDER JOINT, AND QUALITY OF LIFE Halime GÜL KILIÇ, Istanbul University, Istanbul Faculty of Medicine, Department of General Surgery, Specialization Thesis in Medicine, Istanbul-2023, [email protected] Introduction-Aim: This study investigated the differences in lymphedema risk, shoulder range of motion and quality of life between patients with early stage breast cancer, and locally advanced breast cancer who underwent surgery following neoadjuvant therapy. The study aimed to identify the need for early intervention by determining lymphedema risk factors with objective measurements and improving the prognosis of lymphedema. Materials and methods: The study was approved by the Ethics Committee of Istanbul Faculty of Medicine. Between January 2021 and May 2022, a total of 253 breast cancer patients, 128 early stage and 125 locally advanced stage who underwent surgery following neoadjuvant therapy were included. The patients were evaluated before the operation, at the postoperative 6th month, and 12th month. The SF-12 quality of life and QUICK-DASH hand, arm, and shoulder range of motion questionnaires and circumferential arm measurements were recorded. The volume difference of 10% or more in arm measurements was considered lymphedema. Results: Patients in the locally advanced stage group were younger (p=0.001). Obese and overweight patients had a lower preoperative SF-12 score (p=0.031).