Tam dişsiz hastalarda implant destekli protetik tedavi sonrası ağız sağlığı etki profili ve cerrahi sonrası memnuniyet durumunun değerlendirilmesi
Evaluation of oral HEALTH impact profile and post-surgical satisfaction after implant supported prosthetic treatment in completely edentulous patients
- Tez No: 703157
- Danışmanlar: PROF. DR. TİMUÇİN BAYKUL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental İmplant, OHIP-14, PSPSQ, Dental Implant, OHIP-14, PSPSQ
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Çalışmamızın amacı tam dişsiz hastalarımızın implant cerrahisi ve protez tedavisi sonrasında farklı ölçekler kullanılarak yaşam kalitesinin ve cerrahi sonrasındaki memnuniyetinin değerlendirilmesidir. İmplant uygulaması yapılmış tam dişsiz 100 hastamız 2 eşit gruba bölünmüştür. 50 bireyin bulunduğu bir grubumuza tüm ark implant uygulaması sonrası sabit protetik restorasyon tedavisi yapılmıştır. Diğer grubumuza ise (n=50) alt çene 2 implant uygulaması sonrası hareketli protetik restorasyon ile üst çene geleneksel tam protez tedavisi yapılmıştır. En az 6 ay boyunca protezlerini kullanan hastalarımıza Ağız Sağlığı Etki Profili Ölçeği (OHIP-14) ve Cerrahi Sonrası Memnuniyet Anketi (PSPSQ) yönlendirilmiştir. Gruplara yönlendirilen sorular sonucunda elde ettiğimiz veriler değerlendirilerek karşılaştırılmıştır. Elde ettiğimiz veriler incelendiğinde tüm ağız implant destekli sabit protez uygulanan hastalarımızın yaşam kalitesi ve cerrrahi sonrası memnuniyet düzeylerinin, implant destekli hareketli protez uygulanan hastalarımıza göre daha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to evaluate the quality of life and post-surgical satisfaction of our edentulous patients using different scales after implant surgery and prosthetic treatment. Our 100 completely edentulous patients who underwent implant application were divided into 2 equal groups. Fixed prosthetic restoration treatment was performed after the entire arch implant application in a group of 50 individuals. In our other group (n=50), after the application of 2 implants in the lower jaw, movable prosthetic restoration and traditional maxillary full denture treatment were performed. Oral Health Impact Profile Scale (OHIP-14) and Post-Surgical Satisfaction Questionnaire (PSPSQ) were directed to our patients who used their dentures for at least 6 months. The data we obtained as a result of the questions directed to the groups were evaluated and compared. When the data we obtained were examined, it was seen that the quality of life and post-surgery satisfaction levels of our patients who were applied whole mouth implant supported fixed prosthesis were higher than our patients who underwent implant supported removable prosthesis.