Servikal örneklerde human papilloma virüs genotiplendirme ve sitopatoloji sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of human papilloma virus genotyping and cytopatology results in cervical samples
  1. Tez No: 703156
  2. Yazar: HACER YERLİKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ ORAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: HPV, genotype, smear, Kahramanmaraş Number of
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Giriş ve Amaç: İnsan papilloma virüsleri dünya çapında yaygın virüslerdir. Bu virüsler insanda cilt ve mukoz membranların enfeksiyon ve kanserlerinden sorumlu ajanlardandır. Bu çalışma ile cinsel olarak aktif hasta bireylerden alınan servikal örneklerde HPV DNA pozitifliğinin tespit edilmesi; izole edilen HPV DNA'larının genotiplendirilmesi ve Pap test sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Bu çalışmada Kasım 2020-Ekim 2021 tarihleri arasında Kadın hastalıkları ve doğum polikliğine başvuran 18 yaş ve üzeri 383 cinsel olarak aktif hasta yer aldı. Servikal örneklerde DNA izolasyonu amacıyla EZ1 ® Virüs Mini Kit v2.0 (Qiagen,Hilden,GERMANY) ve HPV DNA'sının kalitatif olarak saptanması için in-vitro real time PCR bazlı QIAscreen HPV PCR test (Qiagen,Amsterdam,Hollanda) kullanıldı. Patoloji laboratuvarına gönderilen servikal örnekler geleneksel Pap sitolojisi standart protokole göre boyandı ve deneyimli sitopatolog tarafından değerlendirildi. Bulgular: Araştırmaya dahil edilen 383 kadın hastanın 19'unda (%4,9) HPV genotip 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 67 ve 68'lerinden biri izole edilmiştir. Beş kişide (%26,3) HPV 16, bir kişide (%5,2) HPV 18 ve kalan 13 kişide (%68,4) diğer yüksek riskli 13 tipten biri bulunmuştur. Bethesda 2014 sınıflandırmasına göre 354 kişi normal değerlendirilirken 19 kişide ASCUS (%5), iki kişide ASC-H (%0,5), iki kişide LSIL (%0,5), iki kişide HSIL(%0,5), üç kişide AGC (%0,8) ve bir kişide adenokarsinoma insitu (%0,3) raporlanmıştır. HPV genotip 16 saptanan beş hastanın birinde AGC (%20), birinde ASC-H (%20) raporlanırken üç hasta (%60) normal olarak değerlendirilmiştir. HPV genotip 18 saptanan bir hastada ise patoloji saptanmamıştır.HPV genotip 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 67 ve 68'lerinden biri izole edilen 13 hastadan üçünde ASCUS (%23), birinde HSIL iv (%7,6) saptanırken dokuz hasta (%69,2) patolojik olarak normal değerlendirilmiştir.Ayrıca HPV yüksek risk genotip saptanmayan kadınların yaş ortalaması 43,41 ( standart sapma ±9,90 ), HPV yüksek risk genotip saptanan kadınların yaş ortalaması ise 41,79 ( standart sapma ±8,70 ) olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Papillomavirus enfeksiyonları insanlarda özellikle yüksek riskli tiplerin varlığında çeşitli sağlık sorunlarına yol açarak hayat kalitesini düşürmekte ve hatta hayati risk oluşturabilmektedir. Kahramanmaraş'daki kadınlarda yüksek riskli HPV prevalansı ve sitolojik verileri belirlenmiştir. Bu sonuçlar, Kahramanmaraş için HPV genotiplerine ilişkin epidemiyolojik verilere katkıda bulunmaktadır. Ülkemizde HPV DNA genotiplerini ve sitopatolojik sonuçları karşılaştırmak için benzer demografik özelliklere sahip ve daha geniş hasta popülasyonlarını içeren çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Anahtar kelimeler : HPV, genotip , smear, Kahramanmaraş Sayfa adedi :80 Danışman : Dr. Öğr. Üyesi Filiz ORAK
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Human papillomaviruses are viruses common worldwide. These viruses are agents responsible for infections and cancers of the skin and mucous membranes in humans.In this study, detection of HPV DNA positivity in cervical samples taken from sexually active patients; genotyping of isolated HPV DNAs and comparison of Pap test results were aimed. Materials and Methods: In this study, 383 sexually active patients aged 18 years and over who applied to the obstetrics and gynecology outpatient clinic between November 2020 and October 2021 were included.EZ1 ® Virus Mini Kit v2.0 (Qiagen, Hilden, GERMANY) was used for DNA isolation in cervical specimens and in-vitro real time PCR based QIAscreen HPV PCR test (Qiagen, Amsterdam, Netherlands) was used for the qualitative detection of HPV DNA. Cervical specimens sent to the pathology laboratory were stained according to the traditional pap cytology standard protocol and evaluated by an experienced cytopathologist. Results: One of the HPV genotypes 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 67 and 68 was isolated in 19 (4.9%) of 383 female patients included in the study. HPV 16 was found in five people (26.3%), HPV 18 was found in one person (5.2%), and one of 13 other highrisk types was found in the remaining 13 people (68.4%). According to the Bethesda 2014 classification, 354 people were evaluated as normal, while 19 people had ASCUS (5%), two people ASC-H (0.5%), two people LSIL (0.5%), two people HSIL (0.5%), three people AGC (0.8%) and adenocarcinoma in situ in one person (0.3%) were reported. While AGC (20%) was reported in one of five patients with HPV genotype 16 and ASC-H (20%) was reported in one, three (60%) patients were evaluated as normal. No pathology was detected in one patient with HPV genotype 18. Among 13 patients isolated from HPV genotypes 33, 35, 39, 45, 51, vi 52, 56, 58, 59, 66, 67 and 68, ASCUS was detected in three (23%), HSIL was found in one (7.6%), and nine patients (69.2%) were evaluated as pathologically normal. In addition, the mean age of women without HPV high-risk genotype was 43.41 (standard deviation ±9.90), and the mean age of women with HPV high-risk genotype was 41.79 (standard deviation ±8.70). Conclusion: Papillomavirus infections cause various health problems in humans, especially in the presence of high-risk types, reducing the quality of life and may pose a life-threatening risk. High-risk HPV prevalence and cytological data were determined in women in Kahramanmaraş. These results contribute to epidemiological data on HPV genotypes for Kahramanmaraş. In our country, studies with similar demographic characteristics and including larger patient populations are needed to compare HPV DNA genotypes and cytopathological results.