ACSS/TW havai hat iletkenlerinin tasarımı ve prototip imalatı
Design and prototype production of ACSS/TW overhead conductors
- Tez No: 703228
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BAHADIR ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: HTLS, ACSS, Akım Taşıma Kapasitesi, Sarkma, Süneklik, HTLS, ACSS, Ampacity, Sag, Creep
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Medeniyetlerin gelişmesi ile birlikte enerjiye olan talepte her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle yeni enerji kaynaklarının bulunması, taşınması ve son kullanıcıya ulaştırılması büyük önem arz etmektedir. Mevcutta üretilen enerjinin dahi en az kayıpla ve en yüksek kapasite ile taşınması yeni enerji kaynaklarının bulunması kadar değerlidir. Bu nedenle son yıllarda, enerji iletiminde kullanılan geleneksel iletkenlerin yerini alabilecek yeni malzeme arayışları ortaya çıkmıştır. En yaygın olarak kullanılan çelikle güçlendirilmiş alüminyum iletkenler (ACSR) yerini zamanla daha yüksek performanslı ürünlere bırakmaya başlamıştır. Bu çalışmada, iletkenlere ait genel bilgiler paylaşılmış ve literatür gelişmeleri incelenmiştir. Bu tez kapsamında, ACSR iletkenlere alternatif olan yüksek sıcaklık ve düşük sarkma (HTLS) iletkeni ile çelik takviyeli alüminyum iletken (ACSS) üretimleri gerçekleştirilmiştir. Üretilen ilk örnekler üzerinde ilgili standartların gerektirdiği tüm testler uygulanmıştır. ANSYS 19.2 programı ile çelik tel üzerinde gerilme, % uzama ve toplam deformasyon analizleri yapılmıştır. Ayrıca ACSR ve ACSS iletkenlerinin farklı tipleri arasından yirmi beş adet iletken seçilerek ilgili iletkenlerin akım taşıma kapasitelerinin tahminine yönelik yapay sinir ağ (YSA) modellemeleri iki farklı öğrenme algoritması için MATLAB tabanlı olarak gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In accordance with the development in civilizations, the demand for energy is increasing day by day. Therefore to find, transport and delivery of new energy sources to the end user have of great importance. Also, transmission the currently produced energy with minimum losses and highest capacity is as valuable as finding new energy sources. The search for new materials has been emerged in last decades to replace the traditional conductors used in energy transmission in last decades. As a result of this, instead of the most widely used steel reinforced aluminum conductors (ACSR), higher performance products have been started to use. In this study, general information about conductors has been shared and also a detailed literature review has been given. In this thesis, the production of high temperature and low sag (HTLS) conductors and steel reinforced aluminum conductors (ACSS) have been carried out as an alternative to ACSR conductors. All tests required by the relevant standards have been applied on the first samples produced. The strain, % elongation and total deformation analysis of steel have been performed by using ANSYS 19.2 program. In addition, twenty-five conductors were selected among different types of ACSR and ACSS and then artificial neural network (ANN) models were improved in MATLAB based on two different training algorithms for the estimation of the current carrying capacities of the relevant conductors.