Açıklanamayan tekrarlayan gebelik kaybı olgularında M30, M65 düzeylerinin sitokin ve oksidatif stres markırları ile korelasyonu
Correlation M30, M65 levels with cytokines and oxidative stress markers in patients with unexplained reccurrent pregnancy loss
- Tez No: 366168
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEŞE GÜL HİLALİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Tekrarlayan gebelik kaybı, Apoptoz, Sitokin, Oksidatif stres, Recurrent pregnancy loss, Apoptosis, Cytokine, Oxidative stress
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Tekrarlayan gebelik kaybı; birbirini izleyen iki ya da daha fazla, 20. gebelik haftasından önce ve ya 500 gramdan daha az fetal ağırlıkta gebeliğin spontan olarak kaybıdır ve tüm kadınların %1-3'ünü etkiler. Tekrarlayan gebelik kaybı jinekoloji ve obstetride önemli bir sorun yaratmaktadır çünkü etyolojisi, değerlendirilmesi ve yönetimi konusunda çözülmemiş birçok soru vardır. Tekrarlayan gebelik kaybı olgularında sadece %50 hastada neden ortaya koyulmuştur. Çalışmada etyolojisi henüz aydınlatılamayan ve tekrarlayan gebelik kayıplarının yarısını oluşturan açıklanamayan tekrarlayan gebelik kayıplarında apoptotik sürecin, sitokinlerin ve oksidatif stresin rolünü araştırma amaçlanmıştır. Çalışmaya Haziran 2012- Şubat 2014 tarihleri arasında Harran Ünivesitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'na başvuran 32 açıklanamayan tekrarlayan gebelik kaybı öyküsü olan ilk trimesterında gebe hasta grubu ve 31 abortus öyküsü olmayan sağlıklı ilk trimester gebe kontrol grubu olarak kabul edilmiştir. Hasta ve kontrol grubuna dahil edilen gebelerde M30, M65, omentin, apelin, IL-6, toplam oksidan status (TOS), toplam antioksidan status (TAS), oksidatif stres indeksi (OSİ) düzeyleri Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Laboratuarı'nda çalışılarak tespit edildi ve iki grup arasında karşılaştırıldı. Çalışma sonucunda, TGK grubunda apoptoz markırları olan M30, M65, proinflamatuar sitokin IL-6 ve total antioksidan durum kontrol grubuna oranla daha düşük saptanırken, adipositokinler apelin ve omentin ile total oksidan durum ve oksidatif stres indeksi TGK grubunda daha yüksek saptandı.
Özet (Çeviri)
Recurrent pregnancy loss is defined as loss of two or more consecutive pregnancies before 20 gestation age or at a fetal weight less than 500 grams and effects 1 to 3 percent of all women. Recurrent pregnancy loss is an important problem in women's health. There are many unsolved questions regarding etiology, evaluation and management. Unfurtunately, the cause of recurrent pregnancy loss can be determined in only 50 percent of patients. The study intends to bring up the role of apoptotic process, cytokines and oxidative stress in women who had recurrent pregnancy loss with unknown etiology. 32 first trimester pregnant patients with unexplained recurrent pregnancy loss history and 31 control first trimester healty pregnant involved in the study, who applied to Harran Univesity Faculty Obstetrics and Gynecology Department between June 2012 and Fabruary 2014. M30, M65, omentin, apelin, IL-6, total oxidant status (TOS), total antioxidant status (TAS), oxidative stress index (OSI) parameters have been studied in pregnants of the case and control groups in Harran University Biochemistry Laboratory, and they have been compared between the two groups. As the conclusion of the study, we found apoptosis markers M30 and M65, proinflammatory cytokine IL-6 and total antioxidant status low in recurrent pregnancy loss group. Adipocytokines apelin and omentin, total oxidant status and oxidative stress index were significantly higher in recurrent pregnancy loss group.