6-17 yaş arası baş ağrısı olan çocukların sosyodemografik özeliklerinin belirlenmesi ve ebeveynlerin alarm semptomları hakkında bilgi düzeyinin irdelenmesi
Determining the sociodemographic characteristics of children between 6-17 years with headache and examining the level of knowledge about alarm symptoms of parents
  1. Tez No: 703323
  2. Yazar: İBRAHİM ÖZGÜN
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. HİLAL AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Baş Ağrısı, Ebeveyn, Alarm Semptomları, Child, Headache, Parent, Alarm Symptoms
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Yaşları 6-17 yıl arasında değişen hastaların 143 (%63,8)'i kız, hastaların yaşlara göre dağılımı yapıldığında en sık dağılım 15 yaş (n=38, %17,0), olguların yaşadıkları yerler sorgulandığında; en fazla şehir merkezinde (%54) ve anne, baba ve kardeşleri ile birlikte yaşadığı (%93,8) saptanmıştır. Annelerin (%47,3) ve babaların (%44,2) eğitim seviyeleri çoğunlukla lise düzeyinde olduğu, babaların %98,2'sinin çalıştığı buna rağmen annelerin ise %67,9'unun çalışmadığı saptanmıştır. Baş ağrısı olan olguların %51,3'ünün gözlük kullanmadığı ve %99,1'inin işitme sorunun olmadığı tespit edilmiştir. %98,2 katılımcının baş ağrısı ile ilgili araştırma yaptığı ve en sık bilgi kaynağını da doktorlar olduğu belirlenmiştir. (%62,1). Çocukların baş ağrısının başlangıç yaşı erkeklerde ve kızlarda en sık 7-12 yaş aralığında başladığı saptanmıştır. Çocukların %68'inde orta şiddette bir baş ağrısının olduğu, her yaşta en sık baş ağrısı karakterinin zonklayıcı tarzda olduğu saptanmıştır. Baş ağrısı lokalizasyonun en sık sağ frontal bölgede ve en son baş ağrısı atağının en sık bir gün önce (%56) olduğunu belirtilmiştir. Ebeveynler, baş ağrısını en fazla tetikleyen faktörlerin; çevresel etmenler (%33) olduğu, baş ağrısı ile birlikte, %57 olgu fonofobi baş ağrısı öncesi uyuşma ve karıncalaşma hissi olduğunu belirtmişlerdir. Olguların %3'ünün baş ağrısı sırasında febril/afebril nöbet geçirdiğini, baş ağrısı nedeni ile çocuk acil servise başvuran olguların çocuk acil serviste gözlem oranı %1, kranial görüntüleme (BT veya MRG) çekilme oranı %52 olarak saptanmıştır. Akut baş ağrısı nedeni ile analjezik alım öyküsü sorgulandığında olguların %79'unun ilaç kullandığı ve en fazla tercih edilen ilacın da parasetamol olduğu göülmüştür. Baş ağrısında eşlik eden alarm semptomları sorgulandığında; en sık semptomun öksürme ve ıkınma ile baş ağrısının kötüleştiği (%32) sonucuna ulaşılmıştır. Baş ağrısı nedeniyle ileri tetkik edilmesi gereken durumlar sorgulandığında; baş ağrısının ani olması (%17), ebeveynlere göre doktor başvurusu gerektiren en sık baş ağrısı; baş ağrısının her zamankinden farklı karakterde olması (%19), ebeveynlerin çocuklarında baş ağrısı geliştiğinde en sık başvurdukları bölümün çocuk nöroloji (%41) olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Baş ağrısının başlama yaşı ile ebeveynlerin kaygı durumu irdelendiğinde; yaş grubu fark etmeksizin ebeveynlerin kaygı yaşadıkları saptanmıştır. Ebeveynlerin baş ağrısı olan çocuklarda ileri tetkik edilmesi gereken durumlar sorgulandığında; babaların %16'sı baş ağrısıyla beraber bilinç değişikliğinin eşlik etmesi gerektiğini belirtirken, annelerin % 20,3'ü baş ağrısının ani olmasını bildirmişlerdir. Babalara göre doktor başvurusu gerektiren en sık baş ağrısı gece uykudan uyandıran baş ağrısı olması (%24,7) durumunda iken, annelerin ise her zamankinden farklı karakterde baş ağrısı olması durumu (% 21,7) olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Annelerin (% 86,9) ve babaların (% 81,1) en sık kaygı duydukları durumun baş ağrısının kafa içi kitleden kaynaklı olduğu düşündüklerinden kaynakları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
143 (63.8%) of the patients aged between 6-17 years were girls. it was determined that he mostly lived in the city center (54%) and lived with his mother, father and siblings (93.8%). It was determined that the education levels of the mothers (47.3%) and fathers (44.2%) were mostly at high school level, and 98.2% of the fathers were working, whereas 67.9% of the mothers were not working. It was determined that 51.3% of the patients with headache did not use glasses and 99.1% of them did not have hearing problems. It was determined that 98.2% of the participants did research on headache and the most common source of information was doctors. (62.1%). It has been determined that the age of onset of headaches in children is between the ages of 7-12 most often in boys and girls. It was determined that 68% of the children had a moderate headache, and the most common headache character was throbbing at all ages. It was stated that the headache localization was most common in the right frontal region and the most recent headache attack was the day before (56%). Parents, the most triggering factors for headache; they stated that environmental factors (33%) were accompanied by headache, and 57% of cases reported numbness and tingling sensation before phonophobia headache. It was determined that 3% of the cases had febrile/afebrile seizures during headache, and the rate of observation in the pediatric emergency department was 1%, and the rate of cranial imaging (CT or MRI) extraction was 52% of the cases who applied to the pediatric emergency department due to headache. When the history of analgesic intake due to acute headache was questioned, it was observed that 79% of the patients used drugs and the most preferred drug was paracetamol. When the alarm symptoms accompanying the headache are questioned; The most common symptom was coughing and straining and worsening of headache (32%). When the conditions requiring further investigation due to headache are questioned; sudden headache (17%), the most frequent headache requiring doctor referral according to the parents; it was concluded that the headache was different from the usual (19%) and that the most frequently applied department of the parents when a headache developed in their child was pediatric neurology (41%). When the age of onset of the headache and the anxiety of the parents were examined; Regardless of age group, it was determined that parents experienced anxiety. When the conditions that require further examination in children whose parents have headaches are questioned; 16% of the fathers stated that a change in consciousness should accompany the headache, while 20.3% of the mothers reported that the headache was sudden. According to the fathers, the most common headache that required a doctor's visit was the headache that wakes him up at night (24.7%), while the mothers had a different type of headache than usual (21.7%). Since the mothers (86.9%) and fathers (81.1%) thought that the most common concern was the headache, the sources were determined.