Sivas-şarkışla yukarı kızılırmak havzası çermikler hes bölgesinde yaşayan sazan (Cyprinus carpio, Linnaeus 1758)'da Aeromonas hydrophila'ya karşı antikor yanıtın belirlenmesi
DETERMINATION OF ANTIBODY RESPONSE AGAINST Aeromonas hydrophila IN CARP (Cyprinus carpio, Linnaeus 1758) LIVING IN SİVAS-SARKISLA UP KIZILIRMAK BASIN ÇERMIKLER HEPP REGION
- Tez No: 703374
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL ŞAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Cyprinus carpio (Sazan), A.hydrophila, Hareketli Aeromonas septisemisi (MAS), ELISA, Antijen, Immünoglobülin, Cyprinus carpio (carp), Aeromonas hydrophila, Motil Aeromonas Septisemic diseases (MAS), ELISA, Antigen, Immunoglobulun
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada, Kızılırmak (Yukarı Kızılırmak) Şarkışla Çermikler Hes ve Acı Su Deresi mevkiinde yaşayan Sazan (Cyprinus carpio)'ların ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) (Enzim bağlı immünosorbent analizi) kullanılarak, Aeoromonas hydrophila'nın neden olduğu hareketli Aeromonas septisemi hastalığı araştırılmıştır. Aeromanas'ın kendi genusundaki suşlar ve diğer bakteriyel hastalıklardaki semptom, klinik özellikleri yönünden benzerliği nedeniyle, bu çalışma ile hastalığın hızlı teşhisi ve ekonomik kayıpların önüne geçilebileceği düşünülmektedir. Ayrıca A.hydrophila için serolojik kullanıma uygun bir ticari ELISA kiti bulunmamasından dolayı çalışmanın başta hastalık teşhisi ve aşı çalışmalarında kullanılabileceği de düşünülmektedir. A.hydrophila'nın dış zar protein (dzp) ekstraksiyonu antijen olarak kullanılmak üzere mikroplaka kuyularına immobilize edilip ELISA metodu yapılabildiği gibi aşı çalışmalarında enjeksiyon yoluyla da kullanılmaktadır. A.hydrophila kaplı mikroplakaların balık serumlarındaki antijen/antikor yanıtlarının karşılaştırması, ithal ticari balık IgM ELISA kitiyle gerçekleşmiştir. Ticari olarak satılan Balık Ig (İmmünoglobülün) ELISA kiti (IgM), sonuçları ile A.hydrophila dzp kaplı ELISA sonuçlarının antikor titrasyonlarının istatistiki karşılaştırması yapılmış ve yoğunluklu olarak kirlilik tehdidi altında olduğu düşünülen II. istasyondaki numunelerle anlamlı bir fark oluşmadığı tespit edilmiştir. IgM, kirlilik maruziyetleri düşük ve yoğun (I. ve II. İstasyon) olan bölgelerde yaşayan balıkların çoğunda (%83) farklı konsantrasyon oranlarında bulunmuştur. A.hydrophila kaplı mikroplakalarda pozitif sonuç sadece kirli bölgede yaşayan balıklarda (%32) bulunmuş ve istatistiki olarak aralarındaki antikor titrasyon oranlarında fark yoktur. Sonuç olarak başta su kirliliği ve diğer hastalık faktörlerinden kaynaklı olmak üzere her iki istasyonda yaşayan balık serumlarında IgM antikoru tespit edilmiştir. II. istasyonda yaşayan balıkların, fekal kirliliğe bağlı olarak A. hydrophila'ya karşı pozitif sonuç göstermesi, hareketli Aeromonas septisemisini (MAS) de pozitif olarak değerlendirmeye neden olmuştur. Çalışmamızda ayrıca kirlilik faktörünün balıklarda patojene karşı antijen/antikor konsantrasyonu ile antijen/antikor yanıtlarının farklı olmasına sebep olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the motile Aeromonas septicaemia disease caused by Aeoromonas hydrophila was investigated by using ELISA (Enzyme-linked immunosorbent assay) in carp (Cyprinus carpio) which have been living in Sarkisla Cermikler HES and Aci Su Deresi regions. Due to the similarity in symptoms and clinical features in its own genus of Aeromonas and other bacterial diseases, it is thought that rapid diagnosis of the disease and ecomonic losses can prevented with this study. In addition, since there s no commercial ELISA kit available for serological use for Aeromonas hydrophila, it is thought that the study can be used primarily in disease diagnosis and vaccine studies. The outer membrane protein (omp) extraction of Aeromonas hydrophila can be used as antigen either in the the ELISA method by immobilization into the microplate wells or preparation and applying in vaccine studies. Comparison was made on the antigen/antibody responses in fish serum by coated plates with Aeromonas hydrophila omp and also performed with imported commercial fish IgM ELISA kit. A statistical comparison of antibody titre of fish serum samples was made in Fish IgM ELISA kit results and A. hydrophila omp coated ELISA results and it has been determined that there is no significant differences between the samples at the II. station, which is thought to be under the threat of pollution. IgM in the serum samples was found at different concentrations in most of the fish (83%) living in areas (Station I and II) with low and high water pollution exposure. The positive results on the A. hydrophila coated plates was found only in fish serum (32%) living in the polluted area, and there was no statistically difference in antibody titration rates between them. As a result, IgM antibodies were detected in the serum samples of fish living in both stations, mainly due to water pollution and other disease factors. The fact that the fish living at the station II showed positive results against A.hydrophila due to fecal pollution also led to positive evaluation of the motile Aeromonas septicaemia (MAS). In our study, it was also determined that the pollution factors causes different anitgen/antibody concentration with antigen/antibody responses against the pathogen in fish.