Stres üriner inkontinans semptomları olan kadınlarda üretral hipermobiliteyi belirlemek için kullanılan Q tip açısının transvajinal ultrasonografi ile NON invaziv olarak belirlenmesi
Non-invasive determination of the Q-TYPE angle used to assess urethralhypermobility by transvaginal ultrasonography in women with symptoms ofstress urinary incontinence
- Tez No: 703463
 - Danışmanlar: UZMAN BEKİR SITKI İSENLİK
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
 - Anahtar Kelimeler: üriner inkontinans, üretral açı, üretral hipermobilite
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, stres ürüner inkontinans semptomları olan hastalarda üretral hipermobiliteyi değerlendirmede Q tip test ve ultrasonografik olarak ölçtüğümüz, nötral pozisyonda ve valsalva manevrası esnasında sagittal düzlemde oluşan üretral açıyı karşılaştırmak ve korelasyonunu değerlendirip, üretral hipermobiliteyi değerlendirmede daha az invaziv olan ultrasonografik açı ölçümünün kullanılabilirliğini ortaya koymaktır. Materyal ve Metod: Prospektif kohort olarak planladığımız çalışmamıza kliniğimize stres üriner inkontinans şikayetleri ile başvuran 70 hasta dahil edilmiş ve inkontinansın şiddetini belirlemek için ICIQ-SF formu doldurulmuştur. Hastaların özgeçmiş, soygeçmiş ve diğer demografik özellikleri kaydedilmiş olup, pelvik muayene ve sonrasında ultrasonografi ile pelvik organların görüntülemesi yapılıp kaydedilmiştir. Transvajinal ultrasonografi sırasında hastaların mesane volümleri ölçülmüş ve üretranın nötral pozisyonda ve valsalva manevrası esnasındaki eksenleri belirlenip, her iki üretral eksenin sagittal düzlem üzerinde oluşturduğu üretral açı kaydedilmiştir. Tüm hastalara Q tip test yapılıp kayıt altına alınmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş aralığı 33-81 ve yaş ortalaması 53,51 ± 9,73 idi. Q tip test ve ultrasonografik üretral açı ölçümünün birbirleriyle olan uyumu incelendiğinde 2 grubun farkının ortalaması 0.44, standart sapması 4.63, p değeri 0.426 bulunmuş olup iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamış ve iki testin kuvvetli derecede korele olduğu görülmüştür. İki test +8.63 ve – 9,518 değerleri arasında %95 güvenle birbirleriyle uyumlu olduğu tespit edilmiştir. Transvajinal Ultrasongrafi ile ölçülen üretral açı, yaş, parite, geçirilmiş cerrahi gibi hastalara ait hiçbir değişkenden etkilenmemektedir. Q tip test için 30 derece ve üstü değerler üretral hipermobilite için anlamlı kabul edildiğinde, transvajinal ultrasonografi ile üretral açı ölçümünün üretral hipermobilite tanısını vii koymadaki duyarlılığı %94.23, özgüllüğü %88.89 ve doğruluğu %92.86 bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda transvajinal ultrasonografi ile üretral açı ölçümü testi ve Q tip test arasında kuvvetli derecede korelasyon saptandı. Ultrasonografinin tanı koymadaki duyarlılığı %94,23 bulundu.SÜİ ' li hastaların değerlendirilmesinde Q tip gibi daha invaziv ve hastalar açısından konforsuz bir test yerine daha az invaziv ve kolay ugulanabilir bir yöntem olan transvajinal ultrasonografi ile üretral açı ölçümü yöntemi kullanılabilir. Ancak bununla ilgili daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of our study to evaluate urethral hypermobility in patients with symptoms of stress urinary incontinence, to compare and evaluate correlation the urethral angle in the neutral position and in the sagittal plane during the Valsalva maneuver which we measured by Q-type test and ultrasonography and to demonstrate the usability of the less invasive ultrasonographic angle measurement in evaluating urethral hypermobility as a result. Material and Metods: Our study which we planned as a prospective cohort, included 135 patients who applied to our clinic with complaints of stress urinary incontinence and ICIQ-SF form was filled to determine the severity of incontinence. The patients' history, family history and other demographic characteristics of the patients, pelvic examination and the ultrasound imaging of the pelvic organs were recorded. Bladder volumes of the patients were measured by transvaginal ultrasound and the position of the urethra in the neutral position and during Valsalva maneuver was recorded, and the urethral angle formed by these on the sagittal plane was recorded. Results: The age range of the patients included in the study was 33-81 and the mean age was 53,51 ± 9,73. When the compatibility of the Q-type test and ultrasonographic urethral angle measurement was examined, the mean of the difference of the 2 groups was 0.44, the standard deviation was 4.63, and the p value was 0.426 and there is no statistically significant difference was found between the two groups. The two tests were found to be compatible with each other with 95% confidence between +8.63 and – 9,518 values. The urethral angle measured by transvaginal ultrasonography is not affected by any patient variables such as age, parity and previous surgery. When Q-type test angle values of 30 degrees and above are significant for urethral hypermobility, the sensitivity of urethral angle measurement by transvaginal ultrasonography in diagnosing urethral hypermobility ix was found to be 94.23%, specificity 88.89% and accuracy 92.86%. The Q-type test angle and the urethral angle measured by transvaginal ultrasonography were found to be compatible with each other with 95% confidence between the values of +8.63 and – 9,518. Conclusion: : In our study, a strong correlation was found between the measurement test of urethral angle with transvaginal ultrasonography and Q-type test. The sensitiviy of ultrasonography in diagnosing was 94.23%. In the evaluation of patients with stress urinary incontinence, the urethral angle measurement method with transvaginal ultrasonography, which is a less invasive and easily applicable method, can be used instead of a more invasive and uncomfortable test such as Q-type. However, more comprehensive studies are needed on this. Key Words. urinary incontinence, urethral angle, urethral hypermobility