18-30 yaş aralığındaki sosyal medya kullanan üniversite öğrencilerinin sürdürülebilir ve sağlıklı yeme davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of sustainable and healthy eating behaviors of university students using social media between the age group of 18-30 years
  1. Tez No: 703577
  2. Yazar: EDA FİLAZİOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM YILDIRIM MAVİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Beslenme, Sürdürülebilir Diyet, Sosyal Medya, Beslenme, Sustainable Nutrition, Sustainable Diet, Social Media, Nutrition
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırma, İstanbul'da yaşayan ve sosyal medya kullanan 18-30 yaş aralığındaki üniversite öğrencilerinin sürdürülebilir ve sağlıklı yeme davranışlarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya online platformlar üzerinden katılım sağlayan 350 katılımcı dahil edilmiştir. Araştırmada katılımcılardan, sosyodemografik bilgi formu, Sürdürülebilir ve Sağlıklı Yeme Davranışları Ölçeği ve Akdeniz Diyeti Bağlılık Ölçeği (MEDAS) uygulanmıştır. Katılımcıların, %62,3'ünü kadınlar oluşturmaktadır. Katılımcıların yaş ortalamasının 23,29±2,87 yıl, BKİ ortalamasının 24,19±14,28 kg/m2 olduğu saptanmıştır. Katılımcıların MEDAS uyumları incelendiğinde, %53,4'ünün düşük uyum, %18'9'unun kabul edilebilir uyum, %27,7'sinin sıkı uyum sağladığı belirlenmiştir. Katılımcıların cinsiyetlerine göre Sürdürülebilir ve Sağlıklı Yeme Davranışları Ölçeği faktörleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Katılımcıların cinsiyetleri ve MEDAS ölçeği arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark belirlenmiştir (p0,05). Katılımcıların beslenme tarzları ile Sürdürülebilir ve Sağlıklı Yeme Davranışları ölçeği arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gösterdiği saptanmıştır (p>0,05). Katılımcıların sosyal medya kullanım süreleri ile Sürdürülebilir ve Sağlıklı Yeme Davranışları Ölçeği sağlıklı ve dengeli beslenme alt faktörü arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p0,05). Sürdürülebilir beslenme bilgi ve bilincinin toplumda arttırılmasına yönelik olarak sağlık profesyonellerinin daha fazla araştırma yapması ve etkin stratejiler geliştirmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to evaluate the sustainable and healthy eating behaviors of university students between the ages of 18-30 who live in Istanbul and use social media. 350 participants who participated in the research through online platforms were included. Socio-demographic information form, Sustainable and Healthy Eating Behaviors Scale and Mediterranean Diet Adherence Scale (MEDAS) were applied to the participants in the study. Women constitute 62.3% of the participants. It was determined that the mean age of the participants was 23.29±2.87 years, and the mean BMI was 24.19±14.28 kg/m2. When the MEDAS compliance of the participants was examined, it was determined that 53.4% had low compliance, 18.9% had acceptable compliance, and 27.7% had tight compliance. There was no statistically significant difference between the Sustainable and Healthy Eating Behaviors Scale factors according to the gender of the participants (p>0.05). There is a statistically significant difference between the genders of the participants and the MEDAS scale (p0.05). There was no statistically significant difference between the diets of the participants and the Sustainable and Healthy Eating Behaviors scale (p>0.05). There is a statistically significant difference between the participants' duration of social media use and the healthy and balanced nutrition sub-factor of the Sustainable and Healthy Eating Behaviors Scale (p0.05). In order to increase the knowledge and awareness of sustainable nutrition in society, health professionals need to conduct more research and develop effective strategies.