Besin alerjili olguların elektronik survey ile özelliklerinin belirlenmesi
Determination of the characteristics of the cases diagnosed withfood allergy by electronic survey
- Tez No: 703686
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLARA FATMA KOCACIK UYGUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Besin alerjisi, Ig E aracılı reaksiyonları, ISPA, Food allergy, Ig E mediated reactions, ISPA
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Besin alerjisi sıklığı son yıllarda giderek artan, hastanın ve ailenin sosyal hayatını olumsuz etkileyebilen, ölüm ile sonuçlanabilen ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Besin alerjisinde semptomlar meydana geldiği immünolojik mekanizmaya göre Ig E aracılı, Ig E aracılı olmayan yada her iki mekanizmanın birlikte olduğu mikst tipte görülebir. Çocukluk çağında besin alerjisi yaptığı sıklıkla gösterilen besinler süt, yumurta, buğday, soya, yer fıstığı, ağaç yemişleri, balık ve deniz ürünleridir. Anamnez ve fizik muayene oldukça önemli olup total serum Ig E, antijen spesifik Ig E, eosinofil sayısı, deri prick testleri (DPT), prick to prick testleri ve besin yükleme testleri (BYT) tanıda kullanılır. Çift kör plasebo kontrollü besin yükleme testi (ÇKPKBYT) tanıda altın standarttır. Önlemenin henüz bir yolu olmamakla birlikte temel tedavi presibi eliminasyon diyeti ile semptomları gidermektir. Bu çalışmada 01.10.2017 ile 01.10.2020 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Çocuk Alerji ve İmmunoloji polikliniğine başvurmuş besin alerjisi tanısı almış hastaların demografik özellikleri, laboratuvar bulguları, klinik seyri ve prognozunun tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu tarihler arasında besin alerjisi tanısı alan hastaların dosyaları hastane veri sistemi üzerinden retrospektif olarak incelenmiştir. Çalışmaya 200 hasta alınmıştır. Çalışmaya dahil edilen hastaların 75'i (%37,5) kız, 125'i (%62,5) erkektir. Hastalar septomları meydana geliş mekanizmasına göre Ig E aracılı, Ig E aracılı olmayan ve mikst tip besin alerjileri olmak üzere gruplandırılmıştır. Ig E grubunda 139 (%69,0), Ig E aracılı olmayan grubunda 31 (%16,0),mikst grupta 30 (%15,0) hasta yer almaktadır. Çoklu besin alerjisi görülme oranı Ig E grubunda %58,3, Ig E aracılı olmayan grubunda %51,6, mikst grupta %60,0'dır. Çiğ ve fırınlanmış besinlere semptom gösterme oranı kıyaslandığında gruplar arasında anlamlı fark yoktur. Fakat fermente besinlere semptom gösterme oranının Ig E aracılı olmayan grupta Ig E aracılı 71 gruba göre anlamlı olarak daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Haşlanmış besinlere semptom gösterme oranının ise mikst grupta Ig E aracılı olmayan gruba göre anlamlı olarak daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Ürtiker Ig E aracılı grupta en sık, kızarıklık ve egzema Ig E aracılı olmayan grupta en sık, atopik dermatit ise mikst tip grupta daha yüksek oranda görülmüştür. Gastrointestinal sistem semptomları ise Ig E aracılı olmayan grupta en sıktır. Klinik takipte besin alerjisi devam eden hasta sayısı 123 (%61,5), tolerans gelişen hasta sayısı ise 66 (%33,0) olmuştur. Tolerans gelişen hastaların ortalama tolerans yaşları 22,40±11,18 ay olarak hesaplanmıştır. Besin alerjisi üzerine yapılan çalışmalar hastalığı tanıyabilmek, uygun tedavi yaklaşımında bulunabilmek için önem teşkil etmektedir. Bu çalışmalar ile uygun yaklaşım ve izlem sayesinde mortalite ve morbidite azaltılabilir.
Özet (Çeviri)
Food allergy is a condition that should not be neglected, the frequency of which has increased in recent years, can negatively affect the social life of the patient and family, and can result in death. Depending on the immunological mechanism of food allergy, symptoms can be seen as IgE-mediated, non-IgE- mediated or mixed type in which both mechanisms are present. Foods that are frequently shown to cause food allergies in childhood are milk, eggs, wheat, soy, peanuts, tree nuts, fish and seafood. History and physical examination are very important, and total serum Ig E, antigen specific Ig E, eosinophil count, skin prick tests (DPT), prick to prick tests and nutrient challenge tests (BYT) are used in the diagnosis. Double-blind placebo-controlled nutrient challenge test (CCPCT) is the gold standard for diagnosis. Although there is no way to prevent it, the main treatment principle is to relieve symptoms with an elimination diet. In this study, it was aimed to determine the demographic characteristics, laboratory findings, clinical course and prognosis of patients diagnosed with food allergy who applied to the Akdeniz University Pediatric Allergy and Immunology outpatient clinic between 01.10.2017 and 01.10.2020. The files of the patients diagnosed with food allergy between these dates were reviewed retrospectively through the hospital data system. 200 patients were included in the study. Of the patients included in the study, 75 (37.5%) were female and 125 (62.5%) were male. Patients were grouped according to the mechanism of occurrence of symptoms as IgE-mediated, non-IgE-mediated and mixed type food allergies. There were 139 (69.0%) patients in the IgE group, 31 (16.0%) in the non-IgE- mediated group, and 30 (15.0%) in the mixed group. The incidence of multiple food allergies was 58.3% in the IgE group, 51.6% in the non-IgE-mediated group, 73 and 60.0% in the mixed group. There was no significant difference between the groups when the rate of showing symptoms to raw and baked foods was compared. However, it was determined that the rate of showing symptoms to fermented foods was significantly higher in the non-IgE-mediated group than in the IgE-mediated group. It was determined that the rate of showing symptoms to boiled foods was significantly higher in the mixed group than in the non-IgE- mediated group. Urticaria was most common in the IgE-mediated group, rash and eczema were most common in the non-IgE-mediated group, and atopic dermatitis was higher in the mixed type group. Gastrointestinal system symptoms were most common in the non-IgE mediated group. In the clinical follow-up, the number of patients with ongoing food allergy was 123 (61.5%), and the number of patients who developed tolerance was 66 (33.0%). The mean age of tolerance of the patients who developed tolerance was calculated as 22.40±11.18 months. Studies on food allergy are important for recognizing the disease and for making an appropriate treatment approach. With these studies, mortality and morbidity can be reduced by appropriate approach and follow-up.